Du kan reise på vintur til Sør-Amerika

Det blir stadig mer populært å reise på ferie til landene der de dyrker vinen som vi drikker her til lands. Mange arrangører avholder jevnlige turer til nærliggende vinland som Spania, Italia og Frankrike. Det er også populært å reise til Portugal som vinturist, men har du lyst til å ha en skikkelig spektakulær vinopplevelse er det ikke mye som overgår Sør-Amerika. To store vinnasjoner ligger vegg i vegg lengst sør på dette langstrakte kontinentet. Da snakker vi om Chile og Argentina. Mange viner fra begge land har blitt svært populære her til lands, og blant yndlingene i Vinmonopolets utvalg. 

Hvis du er en av de mange norske vinkjennerne som har fått sansen for chilensk eller argentinsk vin, vil det nok glede deg å vite at du enkelt kan besøke vingårdene hvor de edle dråpene stammer fra. Det finnes arrangementer du kan bestille hjemmefra, eller du kan legge ut på tur på egen hånd. Uansett venter eventyrlig natur, spennende ferieopplevelser i stilige omgivelser og selvsagt vidunderlig vin.

Argentina: Mendoza og Salta

Mendoza

I Argentina har de fremstilt vin i internasjonal toppklasse i mer enn hundre år. Det vil nok overraske mange nordmenn å vite at argentinsk vinproduksjon i alle år har vært større enn den chilenske. Dette virker paradoksalt all den tid vin fra Chile er så mye mer velkjent her i Norge og i resten av Europa. Forklaringen er enkel. Argentinerne produserte nemlig vin så å si utelukkende for hjemmemarkedet. Det er kun i senere tid at de har satset ordentlig på eksport. Dermed har altså Chile fått et forsprang hva gjelder internasjonal anerkjennelse, men ikke nødvendigvis på kvalitet. 

 Argentina er et veldig stort land, faktisk verdens syvende største i utstrekning. Dermed finnes det mange forskjellige vinområder, med vidt forskjellige forhold. To av de mest berømte er Salta og Mendoza. Salta ligger i nord, opp mot grensen til Bolivia. Her er klimaet tørt, men ikke for hett siden vi befinner oss i fjellendte strøk. De karrige jordsmonnet egner seg godt for vinproduksjon. Den lokale spesialiteten er en hvitvin laget på Torrontes-druen. Dette vil kanskje overraske noen, da man helst assosierer Argentina med fyldige rødviner. 

Salta har nydelig natur og et sterkt preg av indiansk kultur. Lokale spesialiteter fra matfatet inkluderer helstekt geit, og empanadas – en indiansk delikatesse. 

Mendoza er stedet der det fremstilles mest av Argentinas nasjonalvin, Malbec. Denne rødvinsdruen gir en veldig robust vin som passer perfekt med den berømte argentinske biffen. Mendoza ligger midt i fjellkjeden som skiller Argentina fra Chile.  

Chile: dalfører og kyst

Chile er opphavsland for en lang rekke berømte viner. Kanskje er det Cabernet Sauvignon som mer enn noen annen druetype assosieres med chilensk vin. På den andre siden av fjellene som grenser mot Mendoza, strekker en rekke dalfører seg ned mot stillehavskysten. Det er her du finner de mest anerkjente vingårdene i Chile.

Her har de lang tradisjon for å ønske turister velkommen. Mange vingårder har egne hotell, og arrangerer turer for gjestene. I motsetning til i Argentina kan du i Chile nyte et godt glass vin til herlig, lokal sjømat.