Om du går på Vinmonopolet og titter i hyllene etter noe godt, kan du ha lagt merke til at to tilsynelatende identiske viner kan være priset helt forskjellig. Årsaken er simpelthen at den ene kan være fra en bedre årgang enn den andre, og derav en vin med bedre kvalitet, så lenge andre forhold er like. Med årgang menes det ikke året vinen ble tappet på flaske, men hvilket år druene ble dyrket.
Enkelte år kan ha meget gunstige klimatiske forhold, som gjør at druene utvikler seg bortimot optimalt. Smaker du for eksempel på en flaske fra Bordeaux fra 2009, vil denne ha mykere snerp, og kan nytes mens den er relativt ung, sammenlignet med tilsvarende vin fra 2013. I 2013 var det gjennomgående kaldt og vått i regionen, noe som følgelig har hatt innvirkning på vinene.
Er årgangsvin et markedsføringsknep?
Samtidig som klima vil ha stor innvirkning på druene, er det mange vineksperter som bestrider at årgangen har så mye å si til slutt. Kanskje spesielt når det gjelder opplevelsen vi vanlige vin-entusiaster får fra dråpene på flasken. Mange mener det ofte koker ned til om hvor vidt produsenten kan sine saker eller ei. Det finnes undersøkelser som synes å støtte opp om dette synet, der viner fra dårlige sesonger blir sammenlignet med gode sesonger, uten at dette merkes spesielt på sluttproduktet, bortsett fra der smakeren er godt trent i faget.
Slik sett kan årgang ofte ses på som et godt markedsføringsgrep. Har produsenten gjort en god jobb både på vinmarkene og i lagringskjelleren, vil produktet ofte bli godt uansett. Dette gjelder fortrinnsvis de vinene vi nyter i det daglige, og i mindre grad samlerobjekter. I den siste kategorien blir årgangen straks mer viktig, spesielt om du har en velutviklet vin-nese.
Årgangstabeller
Med det sagt, det kan være både interessant og fordelaktig å lære seg hvilke årganger som anses som gode. Til det finnes det flere gode hjelpemidler. Mange vinblader utgir detaljerte årgangstabeller, enkelte i kjekke versjoner man kan ta med seg på lomma. Vinmonopolet har også tilsvarende på sine nettsider, men formatet er ikke spesielt egnet for å ta med seg på reiser eller til neste restaurantbesøk (du finner tabellene i Pdf).
Bruk uansett tabellen som et utgangspunkt, og ikke bli overrasket om du likevel finner gode viner fra en årgang som ble stemplet som skuffende. Husk også at selv om de klimatiske forholdene generelt kan ha vært dårlige i en region, vil det sikkert finnes underregioner og typer vindruer som har hatt en god sesong, og som derfor likevel endte opp som fantastisk god vin.