Historie
Potteskår fra greske amphora (vinkrukker) har blitt funnet i regionen. Dette indikerer at vin har blitt produsert her siden grekerne etablerte sin koloni Massalia (Marseille) ca. 600 f.Kr. Da romerne etablerte seg i området, cirka år 125 e.Kr., var vinen fra denne regionen allerede kjent rundt hele Middelhavet for sin gode kvalitet. Opp gjennom tiden har vindyrkingen her blitt påvirket av ulike folk, herskere og kulturer. På slutten av 1800-tallet raste en vinlus-epidemi over Provence og la regionens vinåkrer i grus. Det tok tid å komme på beina igjen og mange vingårder gikk over til masseproduksjon med den kvalitetsmessig enklere druesorten Carignan.
Vinindustrien i dag
I dag er regionen først og fremst kjent for sin rosévin, men det er mange kjennere som mener at de beste vinene herfra er de kraftige og krydrede rødvinene. Det er rosévin som dominerer med over halvparten av den årlige produksjonen. Rødvin står for cirka en tredjedel og det produseres også hvitvin, spesielt i distriktet Cassis.
Druesorter og vintyper
Det produseres over 1000 vintyper i Provence, og den mest utbredte vindruen er Mourvedre som ofte blandes med Grenache og Cinsault. Siden begynnelsen av 1900-tallet har Carignandruen også dominert, men da mange produsenter sikter seg inn på økt kvalitet, velger de bort denne druen i økende grad. Hvite druer vi ofte finner i Provence inkluderer Bourboulenc, Clairette og Grenache blanc. Opp gjennom historien er det også mange druesorter som har blitt dyrket i Provence, som i dag nesten er utryddet. En av disse er Pascal blanc. Det er verdt å nevne at vin fra Provence ofte har aromaer knyttet til andre vekster som dyrkes eller vokser vilt i regionen. Disse er for eksempel lavendel, rosmarin og timian. Koblingen mellom vin og mat er da også sterk i Provence. Spesielt rosévinene er kjent for å passe ekstra godt til retter basert på hvitløk.
Klima og jordsmonn
Provence har et typisk middelhavsklima med milde vintre og meget varme og tørre somre. Det faller lite regn om sommeren og vindruene får hele dobbelt så mye sol enn det som regnes som nødvendig for modning. All denne solen kan fort føre til for tidlig modning og druene kan bli offer for sykdom og råte. Den kjølige Mistralvinden fra nord kan i enkelte sammenhenger kompensere noe for dette. Jordsmonnet i denne regionen er også meget variert og dikterer til en viss grad hvilke druesorter som blir dyrket.
Topografi
For det meste dyrkes vin i de tørre åssidene i Provence sine mange og trange daler. Det dyrkes også en god del i de flate og fruktbare dalbunnene, der elver sørger for godt jordsmonn. Underområdet Coteaux Varois kjennetegnes ved at det er delvis omringet av fjellkjeden Sainte-Baume, noe som gir god beskyttelse for Middelhavsvindene som er vanlige i det øvrige Provence.
Underområder
Provence har i dag 8 vindistrikter med AOC-merker. Av disse kan nevnes Côtes de Provence, som er det største, fulgt av Coteaux d’Aix-en-Provence. I det sørøstlige Provence, nær Nice, finner vi sterk italiensk innflytelse, spesielt hvitviner som lages på den italienske druen Vermentino.
Vinklassifikasjoner
Provence er den eneste franske vinregionen (med unntak av Bordeaux) som har utviklet kvalitetsklassifisering av vingårder. På denne listen finner vi 14 vingårder som har blitt klassifisert som Crus Classes på bakgrunn av gårdens historikk, vinproduksjon, vinkjeller og kvalitet.