Vintips

Med enkle grep kan man gjøre vinopplevelsen bedre. Her får du to gode tips.

Bruk silikon vinglass når du drikker vin ute

Utendørs kan frykt for knuste og ødelagte vinglass holde mange tilbake fra å servere vin til maten, og vanlige plastkrus er innbydende nok til middagsgjester. Rødvin kan også sette merker hvis plastkruset er slitt, og det er vil man ikke at skal skje.

Det finnes imidlertid råd for slikt også, for med et sett vinglass laget i silikon er middagen reddet. Slike vinglass tåler å velte og å falle i bakken, og er veldig lette å rengjøre etter middagen. De er også morsomme, fargerike og pene å se på, så slike glass er fullt ut brukbare.

Vinglass i silikon fås kjøpt i noen kjøkkenutstyrsbutikker samt i mange nettbutikker, og kvaliteten på dem er fullgod i forhold til vanlige vinglass. Vinglass av silikon eller plast har tradisjonelt ikke vært av en slik kvalitet at man virkelig kan nyte en god vin, men i de senere årene har kvaliteten endret seg og nå går det faktisk an å drikke vin fra slike glass og at man faktisk ikke tenker ikke over at man sitter og drikker fra et silikonglass.

Lukk vinflasken etter bruk

Hvis du er en av de som nyter et godt glass vin i ny og ne, men aldri en hel flaske har du sikkert erfart hvor komplisert det kan være i blant å sette korken inn i flasken igjen. Du har kanskje endt opp med andre løsninger som for eksempel plastfolie og gummistrikk rundt flasketuten? En løsning som fungerer helt ok, men som er lite dekorativ, og ikke særlig appetittvekkende når du skal bruke vinen igjen, plast og vin passer ikke sammen. Da ender det ofte med at vinen tømmes ut fordi den har blitt sur, det er både kostbart og ergerlig, særlig hvis det var en god vin.

Inviterer man f.eks. til vinsmaking, bare koser seg med litt vin, eller får en slant til overs av en god vin etter at man har arrangert en spillekveld med gode venner eller sjekket ut de beste nye casinoer på nettet får man ofte et behov for å lukke vinflasken slik at innholdet spares til senere bruk. Spiller man på nettet skal man også holde hodet klart, og kanskje ikke drikke en hel flaske alene. Og hvis god vin settes tilbake i kjelleren er det helt nødvendig at de oppbevares på beste mulige måte, og det betyr at de må få en lufttett forsegling, av samme kvalitet som før flasken ble åpnet.

Dette er ikke lett å få til med vanlig kork, og selv med spesialutstyr for korking vil man ikke klare det 100%. Det vil fortsatt bli noe luft inne i flasken, luft som kan reagere med vin og gi kjemiske reaksjoner man ikke ønsker. Det som trengs er at luften blir fjernet helt fra flasken, og det får man ikke til ved bare å putte i en kork. Men med en flaskeforsegler laget spesielt for vinflasker kan man få det til, fordi denne ikke bare setter i en lufttett propp i flasken, den suger også luften ut fra flasken så det oppstår et vakum før forseglingen skjer. Derfor kan man sette flaskene trygt tilbake i kjelleren til man trenger den neste gang.