Vinlandet Argentina

Bakgrunn og historie

Argentina har en av de største vinproduksjonene i verden. Røttene til Argentinsk vintradisjon finner man i den spanske kolonitiden, og de første vingodsene ble grunnlagt på 1550 tallet. Mye innvandring fra Italia, Tyskland og Spania på slutten av det 19. århundre, bidro til en større variasjon innen teknikk og vintyper. Vinen blir også i dag hovedsakelig produsert for hjemmemarkedet, noe som også fører til at vinmakere har satset på volum, i stedet for eksklusivitet og eksport. Den jevne argentiner drikker i dag fortsatt 40 til 50 liter vin per år, noe som likevel er en tilbakegang fra tidligere tider.

Vinindustrien i dag

Fra tidlig på nittitallet har eksportene av argentinsk vin økt i omfang. Bransjen har også opplevd en radikal modernisering av driftsformen og landbruket, og satser i dag i større omfang også på vin-turisme. Noe som har ridd bransjen er den økonomiske usikkerheten som den argentinske staten har hatt å by på. Det økonomiske kaoset som fordervet landet fra 2002 gavnet likevel den eksportorientert Industrien. Med stor arbeidsledighet, og en valuta preget av inflasjon, gjorde dette utenlandshandel fristende, og turisme i Argentina attraktivt. I dag finnes det over 1 500 produsenter i Argentina, med to store firma, Bodegas Esmeralda, og Peñaflor. Disse står for 40% av total produksjon, og eksporterer under navnene Alamos og Bodegas Trapiche.

Druesorter og vinstiler

Malbec druen dominerer den argentinske eksportvinen, og den egner seg fremragende til regionen Mendoza. Druetypen med størst spredning er fortsatt etterkommeren etter den spanske Criolla Grande, som blir brukt til å lage den vanlige middagsvinen i landet. Forøvrig vil man finne en mengde andre røde sorter, som Merlot, Bonarda, Cabernet Sauvignon, og Syrah.

Forøvrig dyrkes det også hvite druer, Torrontes og Chardonnay, men landet egner seg bedre til å dyrke røde druer, og har en langt lengre tradisjon for dette. Ettersom nye dyrkingsområder åpner seg syd i landet, kan det tenkes av vi ser mer til hvite viner fra Argentina i fremtiden.

Klima

De største vinregionene i Argentina befinner seg hovedsakelig i den vestlige delen av landet, i skyggen av Andes-fjellkjeden. Områdene er tørre, og det regner som regel ikke mer enn 250 mm per år. Dette beskytter druene mot mange av de vanlige sykdommene som plager europeisk produksjon. Mye av produksjonen er på grunn av de klimatiske betingelsen avhengig av vanntilførsel over kanaler som leder smeltevann fra fjellene til dyrkingsområdene. Områder som egner seg for vindyrking strekker seg over 2000 km, fra Bolivia i nord, til det nordlige Patagonia i syd, noe som fører til mange variasjoner, og muligheter for forskjellige druesorter.

Lovgivning

Noe av grunnen til at argentinsk vin ikke nyter den beste anseelsen i verden er at den ikke er spesielt strengt regulert. Landet har et nasjonalt institutt for vindyrking som har tatt noen steg i retning av å gjennomføre bedre merking av produktene, men til nå er resultatet at blant annet dyrkningsregionen oppgis mer nøyaktig på flasken. Dette har til nå ført til at man kan finne tre kvalitetsnivå innen Argentinsk vin. Det vanligste og laveste nivået indikeres med IP (Indicacion de Procedencia) og har som krav at 80% av druene må komme fra den oppgitte regionen, og vær av den spesifikke druetypen. IG (Indicacion Geografica) gjelder for viner av høyere kvalitet som kommer fra et spesifikt distrikt. Merkingen DOC indikerer spesielt høy kvalitet.

 

Oversikt over Argentinas vindistrikt

[otw-bm-list id=»11″]