Vinlandet Australia

Bakgrunn og historie

Engelske sjømenn hadde med seg de første avleggerne til drueplanter til New South Wales Australia i 1788. De bragte avleggerne med seg fra Kapp det gode håp, like ved dagens Cape Town i Sør-Afrika. New South Wales var den gangen en straffekoloni for uønskede personer fra fortrinnsvis England. Gullfunn var også sterkt medvirkende til at europeere emigrerte, og med på lasset fulgte vintradisjoner fra hjemlandene. Forsøket på å plante vinranker i New South Wales, gikk skeis i første omgang, men andre nybyggere i Australia lykkes etter hvert med å få druene til å vokse. De første flaskene vin ble til salgs lokalt i 1820, mens første eksport av vin fant sted to år senere. Etter hvert ble nye druesorter bragt med fra Spania og Frankrike spesielt, og fruktene av disse ble for det meste brukt i produksjon av sterkvin.

Vinindustrien i dag

Sterke eller søte viner dominerte Australsk produksjon frem til sent på 1970-tallet. I de påfølgende årene har Australsk vin befestet seg blant de mest eksporterte i verden. Utviklingen har gått i rekordfart, noe eksporten til for eksempel USA vitner om. I 1990 var eksporten på rundt 580 000 kasser vin årlig, mens det ti år senere ble eksportert hele 20 millioner kasser vin. Totalt er det rundt 2000 kommersielle produsenter i landet, der flesteparten er små vingårder. Populariteten på australsk vin øker fortsatt betydelig. I England topper australsk vin importstatistikken, mens i USA er Australia kun slått av Frankrike og Italia i total import og konsum. Landet er per i dag den fjerde største eksportøren av vin i verden.

Druesorter og vinstiler

Totalt brukes rundt 130 forskjellige druesorter i Australia. Av disse er Syrah den mest brukte druesorten i røde viner (for det meste brukes betegnelsen ”Shiraz” i Australia, men ”Syrah” brukes i økende grad på grunn av kommersielle hensyn). Denne druen trives meget godt i det varme australske klimaet. Man finner også mye god vin der Syrah er blandet med Cabernet Sauvignon eller Merlot. De viktigste øvrige sortene som brukes i rødvin er Pinot Noir, Mourvedre og Grenaches. De hvite vinene fra landet er for det meste basert på Chardonnay. Disse vinene dyrkes for det meste i de kaldere områdene av Australia. Sauvignon blanc, Sémillon og Riesling brukes også, men i mindre kvanta. Landet har et ganske bra utvalg av musserende viner, og dessertviner fra Australia er som regel meget gode.

Klima

Størrelsen på Australia tilsier at landet har et betydelig omfang av klimatiske forskjeller, og kan dermed produsere svært varierte vintyper. Hovedtyngden av druene dyrkes i kystnære områder i sør-øst. Enkelte områder, spesielt jo lengre inn i landet de befinner seg, opplever intens varme i lange perioder. Vingårdene som ligger nærmere kysten har kjøligere forhold og langt mer fuktighet. Vanning er vanlig da de fleste områdene opplever lite nedbør.

Lovgivning

Australsk lovgivning på vin er strengt regulert og tilsier at all vin må merkes med druenes opprinnelsessted, helt uavhengig av hvor selve vinen ble produsert. Denne regionale klassifiseringen (”Geographical Indications” – GI) tilsier at minst 85% av druene må komme fra det spesifiserte området, dersom merkingen benyttes. Normalt merkes etiketten med landet, hvilken stat, sone, region og underregion. Siden 95% av alle australske vingårder ligger i South Eastern Australia (det største GI, der vi finner regionene South Australia, Victoria og New South Wales), merkes vin herfra med dette i tillegg. Vinene klassifiseres ikke etter kvalitet, men fokuseres altså i stedet på opprinnelse. Lovgivningen dikterer ellers at etiketten skal inkludere type vin, druesort, alkoholinnhold, nettovolum, eventuelle allergener, standardvolum per glass, samt produsentens navn og adresse.

 

Oversikt over Australias vindistrikt

[otw-bm-list id=»8″]