Et hundebur i vingården

Foto: https://www.flickr.com/photos/ikeaboi81/49376762/

Det er ingen ordtak som sier at hunden er vinelskerens beste venn. Heller er det ingen som sier at han er en hund etter vin, eller at hun er en vinhund. Med nordmenns økende bevissthet rundt og interesse for vin, vinsmaking og vinlaging, er det på tide å forankre vinens posisjon språklig og kulturelt.

Hvis du også er glad i hunder, har vi en god innfallsvinkel. Hunden er folkelig, anti-elitistisk og trofast. Dette er egenskaper den moderne vinkjenner og entusiast kjenner seg igjen i. Så hvordan kan du best utnytte din vinkunnskap sammen med din firbente venn?

Det gode selskap

Vinlaging er en tålmodighetskunst. Det kan til tider bli ensomt der man sitter med apparatene sine, justerer temperaturen og sjekker framdriften. Men det er jo en enmannsjobb for det meste, hvis man da ikke satser på produksjonen utover husholdningens rammer.

En hund kan derimot være godt selskap under alle punkter i prosessen. Begynn gjerne med å sette opp et hundebur fra billige hundbur.com i vingården. Der kan hunden ligge og vokte på skattene, og varsle dersom inntrengerne kommer for nær. Det er en vakthund i ordets rette forstand.

Eller du kan bruke hundeburet til å beskytte de skjøre vinplantene dine mot det (inntil videre) litt for hårde nordiske klimaet

Ellers får hunden bare holde deg med selskap. 

Den nye vinen

Nå er ikke en hund noe særlig til å drikke vin. Det er jo en skam, med tanke på den velutviklede luktesansen den har. Den vil uten tvil kunne spesifisere årgang, druetype og distrikt ned til minste detalj. Hvor mye ville ikke en profesjonell vinsmaker gitt for disse egenskapene? Tenk om vi kunne utdanne hundene vår til dette, og om det var en måte å formidle det på? Hundene er jo ellers våre tjenere på så mange området, fra narkotikahunder til førerhunder. 

Men inntil videre er nok ikke hunden særlige deltakende når det kommer til smaking eller nyting. Den får nøye seg med en skål vann mens den holder deg med selskap, og du får selv vurdere vinens aroma. Skal du hente ut flere glass, må du nok invitere noen tobeinte.

Det tomme vinglass

Når vinen er drukket, er det tid for tur. Frisk luft kan brukes til mer enn å dekantere vinen. Lett daglig mosjon er på samme måte som et lite glass med vin godt for humøret.

Vindrikkeren er i sannhet hundens beste venn.