Nordmenn generelt foretrekker søte viner og kanskje nettopp derfor er Portvin så populært i Norge. Tradisjonelt drikker man Portvin til desserter og andre søte former for mat. Men en god Portvin gjør seg også utmerket sammen med mange andre typer mat.
Portvin og ost
Når man parer vin og mat forsøker man vanligvis å finne smakskombinasjoner som har mye til felles. Men når det gjelder Portvin kan sterke smakskontraster ofte gi et spennende resultat. Den klassiske kombinasjonen av Selbu Blå eller en annen type blåmuggost og Portvin bør være kjent for de fleste, men den passer også utmerket til andre typer ost. Prøv for eksempel en 10 årig tawny vin sammen med en mild og fyldig brie som Brie Révérend eller Brie de Paris. Disse får du kjøpt i de fleste velassorterte dagligvarebutikker.
Som tilbehør er det også mulig å lage en sirup bestående av Portvin og muscovadosukker (uraffinert, brun rørsukker). Bland omtrent like deler vin og sukker. Kok så dette inn til en tykk lake, som blandes opp med usaltede nøtter. Dette gir en spennende smakskontrast til mange typer oster, og kanskje spesielt til faste og modne ostetyper.
Portvin og biff
En noe uortodoks kombinasjon er en godt pepret biff til et glass årgangsportvin av typen som som på fagspråket kalles «Vintage». Vinen kan gjerne være ung, siden den da har en svært fruktig og litt pepret smak. Dette gjør at den står godt til kjøttet. Mange foretrekker dog en skikkelig Vintage vin som har vært lagret i 10 år eller mer. Dette gir en mykere og mer velutviklet aroma.
Portvinsaus
Portvin passer ypperlig i saus til de fleste former for rødt kjøtt, men kanskje aller best til reinsdyr og hjort. Basisen i en god portvinsaus er løk, fløte, smør og selvsagt portvin. Ønsker du en litt mer kremete og syrlig saus, kan du erstatte litt av fløten med creme fraiche eller Seterrømme. Hvis du vil piffe sausen litt ekstra opp, kan du tilsette et par spiseskjeer armagnac, eller Cognac.
Hvit Portvin
Når man snakker om Portvin tenker nok de fleste av oss primært på den klassiske røde typen, men akkurat som for andre vintyper, finnes det også en hvit type. Nå skal det sies at denne er noe mer kontroversiell. Den hvite Portvinen lages av grønne druer og finnes i både tørre og og søte utgaver.
I Portugal er det ikke unormalt å drikke Portonic som består av kjølig, hvit Portvin mikset med en like stor del Tonic. Man kan gjerne tilsette et par dråper sitron og litt is i tillegg. Det anbefales å benytte en fruktig og ikke for søt tonic, da dette står bedre til sødmen i vinen. Hvis du synes at Portvinen får en litt for fremtredende smak, kan du justere med å litt mer tonic. Portonic passer perfekt som en enkel velkomstdrink på sommerfesten eller som en aperitiff før grillmiddagen i hagen.
Portvin er til for å drikkes
De fleste har vel opplevd en julemiddag der den halve flasken Portvin som ble til overs fra i fjor, etterhvert kommer på bordet. Om det er den høye alkoholprosenten som gjør at mange tror portinvinsflasker som har vært åpnet, fint kan lagres i flere år, skal være usagt. Men det anbefales på ingen måte å la den overvintre. Når man åpner en flaske, starter oksideringsprosessen umiddelbart og dette får vinen til å «gå i stå». Dette gjelder spesielt vintage viner som har ligget lagret lenge, før de åpnes. Noen typer, som ruby og tawny, kan godt korkes igjen etter åpning og lagres i kjøleskapet. Men noe mer enn et par uker bør man ikke gjemme halvfulle portvinsflasker.