Hva slags vin passer til pizza

Pizza og vin er en populær kombinasjon over hele verden, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Pizza, som stammer fra Italia, har utviklet seg til et mangfold av varianter og stiler som spenner fra den enkle og klassiske Margherita til mer komplekse og innovative kombinasjoner. Vin, på den annen side, har vært en integrert del av menneskets kultur i tusenvis av år og kommer også i et bredt spekter av smaker og stiler. Å kombinere disse to kan være en kulinarisk glede og en spennende opplevelse for både ganen og sansene.

Når det gjelder å finne den perfekte vinen til en pizza, er det viktig å huske på at det er ingen absolutte regler. Smakspreferanser er individuelle, og hva som fungerer for én person, fungerer kanskje ikke for en annen. Det er likevel noen generelle retningslinjer som kan hjelpe deg med å finne det perfekte paret.

Først og fremst er det viktig å vurdere de dominerende smakene i pizzaen. En pizza med en rik og kraftig tomatsaus vil ha godt av en vin med høy syre, som kan balansere sausens intensitet og fremheve de fruktige notene. Italienske røde viner som Chianti og Barbera er gode valg, takket være deres naturlige syre og fruktige smaker som harmonerer godt med tomatsaus.

For pizzaer med kremet og rik ost, som Quattro Formaggi, kan en frisk og fruktig hvitvin som Pinot Grigio eller en lett, tørr rosévin være et godt valg. Disse vinene har nok syre til å balansere ostens kremethet og gi en behagelig kontrast til pizzaens rike smaker.

Når det gjelder pizzaer med krydret og røkt pålegg, som pepperoni eller chorizo, kan en fruktig rødvin som Primitivo eller Zinfandel være et godt alternativ. Disse vinene har en naturlig sødme og krydder som komplementerer de krydrede smakene og gir en balansert smaksopplevelse.

Pizzaer med sjømat eller grønnsaker kan ha godt av en hvitvin med høy syre og frisk fruktighet, som Sauvignon Blanc eller Vermentino. Disse vinene kan balansere rettens delikate smaker og gi en herlig kontrast mellom vin og mat.

18 viner som passer til pizza

Å finne den perfekte vinen til pizza kan variere avhengig av pizzaens pålegg og smaksprofil. Her er en liste over 18 viner, både røde, hvite og rosé, som ofte passer godt til ulike typer pizza:

Røde Viner

 1. Chianti: Klassisk italiensk, god til pizza med tomatbasert saus.
 2. Sangiovese: Fruktig og rustikk, passer til de fleste typer pizza.
 3. Barbera: Italiensk vin som går godt med kjøttpålegg.
 4. Zinfandel: Fruktig og krydret, passer til pizza med pepperoni.
 5. Merlot: Myk og fruktig, god til pizza med milde smaker.
 6. Pinot Noir: Lett og allsidig, passer til pizza med sopp eller kylling.
 7. Montepulciano d’Abruzzo: Italiensk og tilgjengelig, passer til mange pizzaer.
 8. Cabernet Sauvignon: Kraftigere pizzaer med rødt kjøtt.
 9. Syrah/Shiraz: Krydret og robust, passer til krydret pizza.
 10. Nero d’Avola: Siciliansk vin som er flott til krydret og saftig pizza.

Hvite Viner

 1. Pinot Grigio: Lett og frisk, passer til sjømatpizza.
 2. Sauvignon Blanc: Frisk og syrlig, god til grønnsakspizza.
 3. Chardonnay: Rikere hvitvin, passer til pizza med hvit saus.
 4. Riesling: Søt og syrlig balanse, god til krydret pizza.
 5. Verdicchio: Italiensk og frisk, passer til sjømatpizza.

Rosé Viner

 1. Provence Rosé: Tørr og fruktig, passer til mange typer pizza.
 2. Sangiovese Rosé: Italiensk og allsidig, god til pizza Margherita.
 3. Pinot Noir Rosé: Lett og elegant, passer til vegetarpizza.

Musserende Viner

 1. Prosecco: Italiensk og boblende, passer til de fleste pizzaer.
 2. Lambrusco: Lett søtlig og musserende, god til krydret pizza.

Jeg har pizzaen, hvilken vin passer?

I Norge spiser vi mange forskjellig pizzavarianter, og her er noen vinanbefalinger som passer til den enkelte typen:

 • Pizza Quattro Formaggi: En pizza toppet med fire forskjellige oster som mozzarella, gorgonzola, fontina og parmesan. En fruktig og frisk hvitvin som Pinot Grigio eller en lett, tørr rosévin vil fungere godt her, da de har nok syre til å balansere rettens rikdom og kremet ostesmak.
 • Pizza Capricciosa: En pizza med tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, sopp, artisjokker og oliven. En italiensk rødvin som Chianti, Montepulciano d’Abruzzo eller en Barbera vil være et godt valg, da de har nok syre og fruktighet til å balansere og fremheve de forskjellige smakene.
 • Pizza Calzone: En innbakt pizza fylt med tomatsaus, ost, skinke og andre ingredienser etter ønske. En middels fyldig rødvin som Valpolicella eller en Primitivo vil fungere godt her, da de har nok syre og fruktighet til å balansere rettens rikdom og krydrede smaker.
 • Pizza Bianca: En pizza uten tomatsaus, ofte med hvitløksolje, mozzarella, ricotta og ulike urter. En frisk og fruktig hvitvin som Vermentino, Grüner Veltliner eller en Sauvignon Blanc vil være et godt valg, da de har nok syre og fruktighet til å balansere rettens kremete smaker.
 • Pizza Diavola: En krydret pizza med tomatsaus, mozzarella, pepperoni og chili. En italiensk rødvin som Nero d’Avola eller en amerikansk Zinfandel vil fungere godt her, da de har nok fruktighet og krydrede noter som passer til den sterke og krydrede smaken av pizzaen.
 • BBQ Chicken Pizza: En pizza med BBQ-saus, kylling, rødløk og ost. En fruktig og lett rødvin som Pinot Noir eller en frisk rosévin vil være et godt valg for denne pizzaen, da de har nok fruktighet og syre til å balansere rettens sødme og røkte smaker.
 • Pizza Prosciutto e Rucola: En pizza med tomatsaus, mozzarella, parmaskinke og rucola, ofte toppet med parmesan. En italiensk rødvin som Chianti Classico, en Barbera eller en hvitvin som Falanghina vil fungere godt her, da de har nok syre og fruktighet til å balansere rettens salte skinke og den litt bitre rucolaen.
 • Grandiosa: Norges mest kjente frossenpizza har en enkel topping med ost, skinke og paprika. En lett til middels fyldig rødvin som Barbera eller en ung Sangiovese passer godt her, da de har nok syre og fruktighet til å balansere retten.
 • Pizza med biff og løk: En kraftig pizza med marinert biff og løk. En middels fyldig rødvin som Malbec eller Merlot vil komplementere denne pizzaens rike smaker, samtidig som de tilfører en fin struktur og balanse.
 • Pizza med pepperoni: Klassisk pizza med tomatsaus, ost og pepperoni. En italiensk Primitivo eller en Zinfandel vil fungere godt med denne pizzaen, da de har rik fruktighet og krydret noter som passer til pepperoniens smak.
 • Pizza med bacon og sopp: Denne pizzaen har en røkt og jordaktig smakskombinasjon. En rødvin som Pinot Noir, med sine jordaktige noter og lette til middels fyldighet, passer godt sammen med denne pizzaen.
 • Pizza med sjømat: En pizza med reker, kamskjell, blåskjell eller annen sjømat. En hvitvin som Verdicchio, Albariño eller Sauvignon Blanc vil fungere godt her, da de har nok syre og fruktighet til å komplementere sjømatens delikate smaker.
 • Pizza med skinke og ananas: En fruktig og litt søt pizza med kokt skinke og ananas. En lett og fruktig hvitvin som Riesling eller Chenin Blanc, eventuelt en rosévin med litt sødme, vil fungere godt her, da de har nok syre og fruktighet til å balansere denne pizzaens smaker.
 • Vegetarpizza: En pizza med et utvalg av grønnsaker, som paprika, løk, aubergine og squash. En italiensk hvitvin som Vermentino eller en Grillo vil passe godt sammen med denne pizzaen, da de har nok syre og fruktighet til å balansere og fremheve grønnsakenes smaker.

Over hele verden er det ganske vanlig å drikke vin til pizza. Siden pizza stammer fra Italia, der vin er en integrert del av matkulturen, har kombinasjonen av pizza og vin blitt populær over hele verden. Å finne den riktige vinen til pizza kan forbedre smaken av både maten og vinen og skape en harmonisk og tilfredsstillende smaksopplevelse.

Drikker man bare vin til pizza i Italia?

I Italia er det vanlig å drikke vin til pizza. Italienerne har en lang tradisjon for å nyte vin sammen med maten, og pizza er ikke noe unntak. Vin er en integrert del av den italienske matkulturen, og å drikke vin til pizza anses som en naturlig og harmonisk kombinasjon. Italienske viner passer spesielt godt til pizza på grunn av deres naturlige syre og fruktige smaker, som kan balansere og komplementere pizzaens ingredienser.

Selv om det er vanlig å drikke vin til pizza i Italia, er det også vanlig å drikke øl eller andre drikker, avhengig av personlige preferanser og anledningen. Det finnes ingen faste regler for hva man skal drikke til pizza, og det viktigste er å finne en kombinasjon som passer best for dine egne smakspreferanser og nytelse.

Norge elsker pizza

I Norge elsker vi pizza, men det har ikke alltid vært slik. Pizzaens historie i Norge begynte for alvor på 1960- og 70-tallet, da italienske innvandrere og kulturfenomenet rundt amerikanske pizzarestauranter bidro til å introdusere pizza for det norske markedet. I begynnelsen var det først og fremst tradisjonelle italienske pizzavarianter som ble servert i Norge. Imidlertid begynte det norske markedet snart å tilpasse pizzaen til lokale smaker og preferanser.

Et eksempel på dette er lanseringen av Grandiosa i 1980. Grandiosa er Norges mest kjente frossenpizza, og den ble raskt en populær matvare blant norske forbrukere. Grandiosa er kjent for sin enkle topping av ost, skinke og paprika og har vært en fast bestanddel i norske husholdninger siden den ble introdusert. Grandiosa har også vokst til å omfatte en rekke forskjellige varianter for å imøtekomme ulike smakspreferanser.

Norske pizzarestauranter og gatekjøkken begynte også å tilpasse pizzaen til lokale smaker og ingredienser, og mange norske pizzavarianter ble skapt. Noen eksempler på norske pizzavarianter er pizza med biff, løk, kebabkjøtt, pepperoni, bacon og sopp, samt pizza med sjømat, som reker og kamskjell. Disse variantene er et resultat av Norges rike matkultur og lokale ingredienser.

I dag er pizza en populær rett i Norge, og det finnes et stort utvalg av pizzarestauranter, fra italienske pizzeriaer som tilbyr tradisjonell, tynn bunn og vedfyrt pizza, til amerikansk-inspirerte pizzarestauranter og lokale gatekjøkken som serverer pizza tilpasset norske smaker.

Pizzaens historie i Norge er et levende eksempel på hvordan en matrett kan krysse kulturelle grenser og bli en integrert del av et lands matkultur. Fra de tidlige introduksjonene av italienske pizzavarianter til de norske tilpasningene og innovasjonene, har pizzaen blitt en elsket del av det norske matlandskapet.