Hvitvinsperle fra Tierhoek i Sør-Afrika

Sør-Afrika seiler opp som en utfordrer innen viner av høy kvalitet. Tierhoek er en av flere glimrende produsenter i Piekenierskloof, en ward i underregionen Citrusdal Mountains, et par timers kjøretid fra Cape Town. Dette området har kjølige og regntunge vintre, etterfulgt av lange somre med behagelige vinder fra Atlanterhavet.

Perfekt jordsmonn og klima for Chenin Blanc

Jordsmonnet i Tierhoek består for det meste av sandstein. Dette tvinger røttene i vinrankene til å gå dypere etter vann, noe som igjen gjør at druene tar opp mer mineraler. Sammen med høyden (Tierhoek ligger på rundt 750 m.o.h.) og det kjølige været som er langs Atlanterhavskysten, gir jordsmonnet viner som er helt unike, og med en lett gjenkjennelig karakter.

Vinmakeren på Tierhoek, Roger Burton, vektlegger at vinen skal få utvikle seg naturlig i gårdens kjeller. Der oppbevares druer, druesaft og ferdigpressede viner i lav og naturlig temperatur. Dette gir en langsom fermenteringsprosess som bevarer smaken druene tar til seg ute på markene.

Loire-vin fra Tierhoek

Tierhoek har høy anseelse i verdens ledende vinblader, med viner som ofte beskrives som tilhørende Loire-stilen. Druene som dyrkes er først og fremst de 30 år gamle plantene med Chenin Blanc. I nyere tid har Tierhoek lagt til flere hektar med blant annet Sauvignon Blanc, Shiraz, Grenache og Mourvedre.

Det er spesielt den hvite Tierhoek Chenin Blanc som bør legges merke til (i skrivende stund finnes Tierhoek Chenin Blanc Reserve Limited Edition 2014 som bestillingsvare i Vinmonopolets nettbutikk). Denne kjennetegnes av en herlig friskhet av epler og fersken, balansert og rik, uten å bli for syrlig. Vinen har en høy gjennomsnittlig score (gjennomsnitt av årganger) og er åpenbart verdt investeringen.

Se også etter Straw Wine NV

Gården produserer i tillegg to andre hvitviner (Chardonnay og Sauvignon Blanc), to rødviner (Syrah, Grenache og Mourvedre, samt Grenache Noir), i tillegg til en stråvin. Denne siste beskrives som et funn av flere vineksperter. Straw Wine NV er basert på Chenin Blanc som plukkes tidlig, før druene lufttørkes i to uker. Etter pressing lagres vinen på eikefat i 6 måneder, noe som gir en intens smak av aprikos og honning.