Hvordan bruke vin som julegave

Har du gått tom for julegaveideer? Da er en flaske vin eller to nesten alltid et trygt valg som blir satt pris på. Man trenger ikke å være en vinkjenner for å plukke ut en vin som egner seg som julegave. Vi gir deg her et par tips på veien.

Det viktigste når du skal velge ut en vin er hva vinen skal brukes til. Dette vet man selvsagt ikke siden det er en vin som skal gis bort. Men du har kanskje en formening, og man kan fint finne gode «all-round» viner som passer til et bredt spekter av mat. For å være på den sikre siden, kan det lønne seg å gå for en vin som passer bra til ost eller som står godt alene.

Hvis du ikke er noen ekspert på vin og ikke vet hva du skal kjøpe, er det en god regel å gå for viner i prisleiet 200 – 500kr. Kjøper du en dyrere vin enn dette er det ikke nødvendigvis sammenheng mellom pris og kvalitet, og du bør i mye større grad vite hva du kjøper. Går du på Vinmonopolet kan du selvsagt rådføre deg med de kunnskapsrike ansatte. De sitter på stor kunnskap og kan hjelpe deg med å finne den perfekte gavevinen.

Vin til ost

Skal gaven være til en person du vet liker god ost, kan det vøre naturlig å plukke ut en vin som går bra til dette. I tillegg kan du jo eventuelt kjøpe med en passende ost som følger gaven.

Som en tommelfingerregel skal man være litt forsiktig med rødvin til ost. Garvesyren (tanninene) har en lei tendens til å krasje med smakene i osten. Dette gjelder spesielt myke oster og når den er ekstra fet. Da vil en tørr hvitvin ofte være et mye bedre valg. Det klassiske er selvsagt en god Riesling, en vin som de aller fleste vil sette pris på. Ønsker du å prøve noe litt annet, er vin på druen Gewürztraminer nesten alltid en sikker vinner. Denne går også bra til de fleste ost. Hvis du insisterer på rødvin, vil et trygt valg være Beaujolais eller Pinot noir.

Vin som kan drikkes uten følge av mat

Ønsker man å gi bort en flaske vin som kan nyte alene, vil det være tryggest å gå for en vin som ikke er for syrlig. Den kan gjerne også ha en del sødme og noe høyere alkoholprosent. For hvitviner vil normalt vin laget på druer som Chardonnay og Pinot grigio være et bra utgangspunkt. For rødviner finnes det en mengde druer som vil egne seg, men et godt valg kan være viner laget på Zinfandel, Pinot noir og Shiraz. Og  man trår sjelden feil om man velger en Merlot.