Hvordan huske navn på de gode vinene?

Å huske navn på gode viner kan være en utfordring, spesielt med det store mangfoldet av viner som er tilgjengelig. Her er noen tips og teknikker som kan hjelpe deg med å huske navnene på viner du har likt:

Generelle tips

 1. Bruk en vin-app: Det finnes flere apper som Vivino eller CellarTracker der du kan registrere, rangere og skrive notater om viner du har prøvd. Dette kan være en enkel måte å holde oversikt over dine favoritter.
 2. Fotografer etiketten: Ta et bilde av vinflaskens etikett med mobiltelefonen din. Dette kan være en rask måte å huske spesifikke viner du har likt.
 3. Før en vindagbok: Skriv ned detaljer om viner du prøver, inkludert navn, produsent, årgang, og dine personlige smaksnotater. Dette kan være en morsom og engasjerende måte å holde oversikt over dine vinopplevelser.
 4. Lær vinterminologi: Forstå grunnleggende vinterminologi kan hjelpe deg med å huske og beskrive hva du liker ved bestemte viner, som igjen kan gjøre det lettere å huske navnene deres.
 5. Organiser etter type eller region: Systematiser informasjonen ved å kategorisere viner etter type (rød, hvit, rosé, musserende) eller etter region (Bordeaux, Napa Valley, Toscana, etc.). Dette kan hjelpe hjernen din med å etablere forbindelser og gjøre informasjonen lettere å huske.
 6. Delt kunnskap: Snakk om vinene du liker med venner eller familie. Å dele og diskutere kan styrke hukommelsen din.
 7. Fokus på unike egenskaper: Prøv å huske noe unikt ved hver vin, enten det er smaken, etikettdesignet, historien bak vingården, eller en personlig opplevelse knyttet til den.
 8. Gjenbesøk favorittene: Gjenbesøk viner du likte spesielt godt. Gjentatte smaksopplevelser kan bidra til å styrke minnet om disse vinene.

Ved å bruke disse teknikkene kan du gradvis bygge opp en imponerende kunnskap om viner du har prøvd og likt, og gjøre det enklere å huske navnene deres i fremtiden.

Hvilke vin-apper finnes det?

Det finnes en rekke vinapper som kan hjelpe vinelskere med alt fra å lære mer om vin til å holde styr på deres personlige smakspreferanser og favorittflasker. Her er noen populære vinapper:

 1. Vivino: Kanskje den mest kjente vinappen. Vivino lar brukere skanne vinetiketter for å få informasjon om vinen, se brukeranmeldelser og gjennomsnittlige priser. Den har også funksjoner for å lagre dine egne notater og rangeringer.
 2. CellarTracker: Denne appen fokuserer på å administrere din vinkjeller. Den lar deg logge og spore flaskene du eier, lese anmeldelser fra andre brukere og skrive dine egne notater.
 3. Delectable: Kjent for sin etikettgjenkjennelsesteknologi, gir Delectable detaljert informasjon om viner, samt brukeranmeldelser. Du kan også følge venner og eksperter for å se hva de drikker.
 4. Wine-Searcher: Denne appen er nyttig for å finne og sammenligne priser på viner på tvers av ulike forhandlere. Den gir også informasjon om vinregioner og druetyper.
 5. Hello Vino: Denne appen er designet for nybegynnere og hjelper brukere med å velge vin basert på måltid, anledning eller personlig smak.
 6. Plonk: Denne appen er fokusert på å utdanne brukere om forskjellige vintyper og druer, og er spesielt nyttig for de som ønsker å utvide sin vinforståelse.
 7. Cor.kz: En annen app for vinkjellerstyring, Cor.kz lar deg katalogisere viner, se anmeldelser, og tilbyr til og med integrasjon med CellarTracker.
 8. Tasting Room: Denne appen tilbyr en mer personlig tilnærming ved å tilpasse vinanbefalinger basert på din smaksprofil.
 9. Drync: Drync fokuserer både på å oppdage nye viner og på muligheten til å kjøpe vin direkte gjennom appen.
 10. Wine Ring: Denne appen bruker en algoritme til å gi personlige vinanbefalinger basert på dine tidligere vurderinger og preferanser.

Disse appene tilbyr forskjellige funksjoner som kan passe ulike behov og interesser, fra nybegynnere til erfarne vinelskere.

Hvordan føre vindagbok?

Å føre en vindagbok er en flott måte å holde oversikt over viner du har smakt og dine tanker om dem. Dette kan hjelpe deg med å utvikle dine smaksløker og forstå dine personlige preferanser bedre. Her er noen trinn for å komme i gang med en vindagbok:

Velg format

 1. Tradisjonell Dagbok: En fysisk notatbok dedikert til dine vinopplevelser.
 2. Digital Dagbok: Bruk en digital notatapp, et dokument på datamaskinen, eller en dedikert vinapp.

Grunnleggende informasjon

For hver vin du smaker, noter følgende:

 1. Navn på vinen: Inkluder produsenten og merkenavnet.
 2. Årgang: Året druene ble høstet.
 3. Region: Hvor vinen er fra.
 4. Druetype(r): For eksempel Cabernet Sauvignon, Chardonnay, osv.
 5. Kjøpssted og pris: Hvor og for hvor mye du kjøpte vinen.

Smaksnotater

Beskriv vinen basert på følgende kriterier:

 1. Utseende: Farge og klarhet.
 2. Aroma: De første duftene du merker når du lukter på vinen.
 3. Smak: Smaksprofilen – søt, syrlig, bitter, fruktig, krydret, etc.
 4. Munnfølelse: Kroppen på vinen (lett, middels, fyldig) og tekstur (glatt, tørr, boblende).

Personlige inntrykk

 1. Samlet vurdering: Din generelle mening om vinen.
 2. Matkombinasjoner: Noter hva slags mat som ville passe eller hva du spiste med vinen.
 3. Anledning: Konteksten du drakk vinen i (middagsselskap, avslapning, feiring, etc.).
 4. Personlige følelser: Eventuelle spesielle minner eller følelser vinen fremkaller.

Organisering

 1. Dato for hver oppføring: Hjelper med å se din utvikling over tid.
 2. Indekser eller kategoriser: Organiser etter region, druetype, eller preferanse for lettere å finne tilbake til tidligere oppføringer.

Tips

 • Regelmessighet: Prøv å skrive i dagboken hver gang du smaker en ny vin.
 • Eksperimenter: Vær åpen for å prøve ulike typer og stiler av vin.
 • Lær og tilpass: Bruk informasjonen i dagboken til å lære om dine preferanser og utforske nye viner basert på tidligere liker og misliker.

Å føre en vindagbok er en personlig og tilpassbar opplevelse, så føl deg fri til å tilpasse den til dine egne interesser og vinreisen. Over tid vil dagboken bli en verdifull ressurs for å forstå din egen smakspalett bedre.

Hva er basic vinterminologi?

Forståelse av grunnleggende vinterminologi kan være svært nyttig, spesielt for dem som ønsker å dykke dypere inn i vinens verden. Her er noen viktige begreper:

 1. Varietal: Refererer til druetypen som brukes til å lage vinen, for eksempel Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, osv.
 2. Terroir: Et fransk begrep som beskriver de unike geografiske, geologiske og klimatiske forholdene som påvirker druens smak og dermed vinens karakter.
 3. Årgang: Året druene ble høstet og vinen ble produsert. Årgangen kan påvirke vinen mye, avhengig av værforholdene det året.
 4. Tanniner: Naturlige forbindelser i drueskall, stilk og frø som gir rødvin sin struktur og astringens. Høye tanninnivåer gir en følelse av tørrhet i munnen.
 5. Kropp: Beskriver vekt og fylde av vinen i munnen. Viner kan være lette, middels eller fyldige.
 6. Syre: Syrligheten i vinen. Høy syre gir en frisk, skarp smak, mens lav syre gir en rundere og mykere smak.
 7. Sødme: Mengden av restsukker i vinen. Viner kan variere fra tørre (ingen merkbar sødme) til søte.
 8. Finish: Etterdsmaken av vinen etter at den er svelget. En lang finish betyr at smaken av vinen vedvarer lenge i munnen.
 9. Eikebehandling: Bruk av eiketønner for fermentering eller lagring, som kan tilføre aromaer som vanilje, toast eller krydder til vinen.
 10. Kompleksitet: Beskriver dybden og mangfoldet av aromaer og smaker i en vin.
 11. Balansert: Når de forskjellige komponentene i vinen (som syre, tanniner, alkohol, sødme) er i harmoni med hverandre.
 12. Maceration: Prosessen der druesaft er i kontakt med skallene, noe som gir farge og tanniner til vinen, spesielt viktig for rødvin.
 13. Sulfitter: Kjemikalier som ofte brukes i vinproduksjon for å bevare ferskheten. De finnes naturlig i noen matvarer og drikker, inkludert vin.

Forståelse av disse termene kan hjelpe deg med å beskrive og forstå viner bedre, og kan forbedre din generelle vinkunnskap og -opplevelse.