Hvordan lagre vin

Har du kjøpt deg vinhylle fra en møbelbutikk som passer inn i den øvrige kjøkkeninnredningen? Det skulle du kanskje ikke ha gjort, og definitivt ikke om du plasserte vinhylla rett ved eller over ovnen og avtrekksvifta. Vin oppbevares nemlig best forholdsvis kaldt og mørkt.

Lys og varme kan være vinens verste fiende, fordi energien i varme og lys kan forårsake det man kaller for madeirisering av spesielt hvite viner og rosévin. Dette er en oksidasjonsprosess der vinen mørknes i farge, mister friskheten og får en uønsket bismak av madeira. Rødvin påvirkes også negativt av for høy varme og lys, og kan utvikle en sur og syltetøy-lignende smak over tid, som gjerne også minner om madeiraens sødme og sviskesmak. Varme kan i tillegg gi mekaniske endringer i flaskens forsegling (korken), noe som igjen fører til ytterligere uønsket oksidasjon.

Vin kan skades før du kjøper den

Før vi gir våre anbefalinger for hvordan du best lagrer vin, husk at de aller fleste viner du kjøper er allerede drikkeklare. Enkelte viner holder seg godt over tid mens andre ikke gjør det. Lagring gir med andre ord ikke automatisk en bedre vin.

To andre momenter man også bør huske på er at vinen kan være skadet av dårlige lagringsforhold allerede før du kjøper den, eller før du får fraktet den helt hjem. Vinmonopolet er normalt meget dyktige på lagring, men vin du for eksempel tar med deg fra en butikk i utlandet, kan ha vært lagret på en uegnet måte.

Pass også på at du for eksempel ikke kjøper vin som du legger i en varm bil om sommeren, for så å foreta mange andre ærender før du får fraktet de gode dråpene hjem. Langkokt vin er aldri godt!

Slik bør du lagre vin

Vel hjemme bør vinen lagres på et kaldt og mørkt sted. Kjelleren er utmerket, men kjøleskapet kan også fungere om du ikke har en annen egnet lagringsplass. En bod kan også fungere. Da vil du i hvert fall oppbevare vinen mørkt, men må kanskje foreta noe som gir den rette temperaturen. En god lagringstemperatur er for de fleste viner på mellom 10 og 13°.

Luftfuktigheten vil også spille inn, og det optimale er at denne ligger på mellom 60 og 70%. Dette er forhold du gjerne finner i kjelleren, spesielt i eldre hus. Riktig luftfuktighet er spesielt viktig for vin med naturkork. Tørker korken inn, vil for mye oksygen slippe til i flaska, noe som igjen starter uønskede kjemiske og bakteriologiske prosesser.

La flaskene ligge vannrett, med mindre du lagrer madeira eller Champagne (som skal stå oppreist). Har vinen skrukork spiller dette mindre rolle.

Unngå disse blemmene

Hold vinen unna vinduer og andre sterke lyskilder, samt alle kilder som avgir varme. Kjøleskap, vaskemaskin, komfyr og varmtvannstank er eksempler på det sistnevnte.

Loftet i huset er et dårlig oppbevaringssted for vin, det samme gjelder de fleste garasjer. Dette er steder som gjerne er varme om dagen, men betydelig kjøligere om natten. Både varmen og den stadige temperaturendringen er skadelig for vinen.

Pass også på at vinen ikke utsettes for vibrasjon fra apparater og innretninger i nærheten. Selv marginal risting kan forårsake kjemiske prosesser som skader god vin.