Hvordan velge riktig vin til julebordet

Øl og akevitt er kanskje den vanligste drikken på et tradisjonelt norsk julebord, men det blir mer og mer vanlig å servere vin, enten som en erstatning for øl, eller i tillegg, men det er ikke alltid enkelt å plukke ut en vin som egner seg til mangfoldet av retter på et typisk julebord.

Vi unner oss litt ekstra til julebordet

Vi liker gjerne å unne oss litt ekstra i julen, og julebordet er kanskje ikke stedet vi først og fremst ønsker å spare, men det betyr ikke at du trenger å finne dine edleste dråper frem fra kjelleren. Med den variasjonen i smaker og typer mat man har på julebordet, alt fra sild og laks til fet ribbe, er det liten vits i å servere en dyr og kompleks vin som uansett bare vil gå godt med en enkelt eller to av rettene på bordet. Sats heller på en enkel, lett og rimelig «all-rounder» som kanskje ikke er perfekt, men som samtidig ikke er så kraftig i smaken at den tar for mye av oppmerksomheten bort fra maten. Prøv også så langt det er mulig, å velge en vin med en relativt lav alkoholprosent, gjerne ikke mer enn 12-13%. En sterkere vin har en større tendens til å overdøve smaksnyansene i maten, i tillegg til at det selvsagt øker sjansen for at noen av gjestene blir overstadig beruset.

De fleste tenker nok rødvin

De fleste tenker kanskje primært på rødvin når man snakker om vin til julematen, men til julebordet kan man gjerne vurdere om man ønsker å servere både en hvit og en rød vin. Fordelen er at du får en hvitvin som passer bra til fisk og andre lettere retter, mens rødvinen kan drikkes til de varme og fettholdige kjøttrettene. Da gir du også gjestene dine muligheten for selv å velge, slik at hvis noen foretrekker hvitvin til hele måltidet, så har de muligheten.

Hvitvin

En Chardonnay av «unoaked» type vil normalt ha en lett og frisk smak som ikke tar tar mye oppmerksomhet fra maten, men som samtidig passer til det meste. Et rimelig, men utmerket valg er Australske Yellow Tail fra Casella Wines, som du med stor sikkerhet finner i hyllene på ditt lokale Vinmonopol for ca. 100kr. Flasken. Som et alternativ vil en lett-søtlig Riesling alltid være et trygt valg. Typene «halbtrocken» og «feinherb» er i så måte et bra utgangspunkt.

Rødvin

En relativt syrlig rødvin som hjelper til å fremheve smakene i maten, men uten å bli for dominerende, vil normalt være et greit valg. Vinen bør ha et velbalansert smaksbilde og for all del ikke være for søt. En Zinfandel, gjerne Italiensk, som Epicuro Zinfandel 2014 fra produsenten Femar Vini er et utmerket valg som de fleste vil like. Et annet alternativ som ofte gjør seg bra til et bredt utvalg av mat, er vin laget på druene Nero d’Avola eller Sangiovese. Vinmonopolet har et brukbart utvalg av begge, flere til rundt hundrelappen per flaske.