Gløgg er noe som hører julen til, og meningene er delte om hvordan denne populære drikken skal lages. Noen liker den sterk mens andre foretrekker den mildere i smak. Men fellesnevneren for en skikkelig gløgg er uansett vin. Det er ikke helt likegyldig hvilken vin du plukker med deg fra Vinmonopolet, så vi skal gi deg noen tips til hvordan den riktige.

Det er gjerne en utbredt oppfatning at det ikke er så nøye hvilken vin man putter i gløggen, og at man derfor fint kan bruke den absolutt billigste flasken man finner. Dette stemmer imidlertid ikke alltid. Oppvarming av vinen vil fremheve de bitre og stramme smakene i vinen. Så om du bruker en billig vin som ikke er i balanse, vil dette forsterkes i smaken på den varme gløggen. Resultatet av dette vil ikke bli bra. Samtidig er det absolutt ingen grunn til å bruke en dyr vin i gløgg. Det er bare missbruk av penger og ikke minst av god vin. En dyr vin har ofte en kompleksitet og gode smaksnyanser. Dette er noe som blir helt borte når man varmer den opp, og ikke minst blander den med den søte gløgg-miksen.

Hvilken vin bør man velge til gløgg?

Første regel bør være å velge en vin med en fruktig smak. Den vil stå godt til gløggsmaken og tåler utmerket å bli varmet opp. Samtidig bør vinen ikke inneholde for mye garvesyre (tanniner), det gir en skarp og ubehagelig smak når vinen varmes opp. Med andre ord er viner fra Bordeaux sjeldent et godt valg når du skal lage gløgg. Dette gjelder egentlig for alle viner laget på druen cabernet sauvignon.

Hvis du er typen som liker at gløggen har litt sting og gjerne piffer den opp med et skvett Portvin, Cognac eller rom, så bør du velge en kraftig og fruktig vin. Gjerne en med et relativt høyt innhold av alkohol, som for eksempel Pierre Amadieu Côtes du Rhône Roulepierre 2013 som du får til rett under hundrelappen på Polet. Et alternativ til omtrent samme pris er en Orion Murrina Primitivo fra Italia, som også er en utmerket vin for gløggen.

Foretrekker du at gløggen ikke er for sterk på alkohol bør du selvsagt motstå fristelsen av å tømme restene fra barskapet. Da går du heller for en litt lettere vin, men fremdeles med fokus på fruktigheten. Her vil nært sagt en hvilken som helst vin produsert på druen Pinot Noir fungere, som for eksempel Gato Negro Pinot Noir fra Chile. Er du av den litt mer vågale typen, kan dette være en utmerket anledning til å prøve en Cramele Recas UnWined Pinot Noir fra Bulgaria. Hvis du ønsker en enda lettere gløgg, så prøv en vin laget på Gamay-druen, gjerne fra Franske Beaujolais.