Vin til julegløgg – slik velger du – stor guide

Å velge vin til å lage julegløgg krever noen overveielser ettersom gløggen selv skal være hovedattraksjonen med sin rike blanding av krydder og ofte en søt undertone. Her er en guide for å velge den rette vinen for å lage en deilig julegløgg:

Hva er julegløgg?

Julegløgg er en varm krydret drikke som tradisjonelt lages med rødvin og en blanding av krydder som kanel, ingefær, kardemomme og nellik. Noen oppskrifter inkluderer også sterkere sprit som brandy eller rom, samt søtningsmidler som sukker eller honning.

Vinvalg til julegløgg

For å lage en god julegløgg, er det viktig å velge en vin som har visse nøkkelkarakteristikker. Den ideelle vinen til julegløgg bør:

 1. Være Fruktig: En vin med fremtredende fruktige noter vil bidra til en behagelig sødme og dybde i gløggen, og dette vil balansere de rike kryddersmakene.
 2. Ha Moderat Kropp: Du trenger en vin som er robust nok til å stå opp mot de varme krydderne i gløggen, men som ikke er så overveldende at den tar over smaksprofilen. En vin med middels kropp er derfor ideell.
 3. Ha Lav til Moderat Tannin: Høye tanninnivåer kan resultere i en bitter smak når vinen varmes opp med krydder. Derfor bør vinen du velger til gløgg ha lavere tanninnivåer.
 4. Unngå Tung Eik: For mye eikepreg kan kollidere med og overdøve krydderaromaene i gløggen. Det er best å velge en vin som er unoaked eller bare lett eikelagret.
 5. Ikke Være For Alkoholsterk: Selv om du kan tilsette brennevin til gløggen, er det lurt å starte med en vin som ikke har for høy alkoholprosent, slik at den totale alkoholbalansen i drikken blir riktig.

Generelt sett, bør vinen du velger til julegløgg ha en balansert profil som kan smelte harmonisk sammen med de tilføyde krydderne og sødmen, og skape en varm, innbydende og smaksrik drikke.

Hvilke rødviner passer til julegløgg?

 1. Når du skal velge vin for å lage julegløgg, er det noen typer rødvin som fungerer spesielt godt på grunn av deres fruktighet og evne til å harmonere med de rike krydderne i gløggen. Her er noen gode alternativer:
 2. Merlot: Dens fruktige og myke profil gjør Merlot til en populær base for julegløgg. Den er ikke for tanninrik, noe som er viktig for å unngå bitterhet når vinen varmes opp med krydder.
 3. Zinfandel: Kjent for sin robuste og fruktige karakter, kan Zinfandel gi gløggen en rik smaksdybde. Dens naturlige sødme balanserer også fint med gløggens krydder.
 4. Shiraz/Syrah: Med sine krydret undertoner og fyldige fruktighet, kan en Shiraz eller Syrah bidra til å forsterke gløggens krydrede smaker.
 5. Cabernet Sauvignon: Selv om denne vinen ofte er mer tanninrik, kan en fruktig variant av Cabernet Sauvignon fungere godt i gløgg, spesielt hvis den balanseres med tilstrekkelig sødme og krydder.
 6. Garnacha (Grenache): Denne vinen, kjent for sin rike, fruktige smak og myke tanniner, er en annen god kandidat for gløgg.
 7. Husk at når du lager gløgg, blir vinen varmet opp med krydder og ofte tilsatt ekstra sødme, så en vin som er litt enklere og rimeligere, kan ofte fungere like bra som en mer kompleks og dyrere vin. Målet er å finne en vin som kan komplementere de varme krydderne uten å konkurrere med dem.

Hvilke hvitviner passer til julegløgg?

Når du velger hvitvin til å lage julegløgg, er det ideelt å se etter viner som kan komplementere de tradisjonelle krydderne i gløggen. Generelt sett, bør vinen være fruktig og ha en viss sødme, ettersom dette vil balansere krydderheten i drikken. Her er noen overveielser for å velge en passende hvitvin til julegløgg:

 1. Riesling: En Riesling, spesielt en litt søtere variant, kan være et utmerket valg. Den naturlige fruktigheten og sødmen i Riesling kan komplementere de krydret smakene i gløggen.
 2. Gewürztraminer: Denne aromatiske hvitvinen er kjent for sine sterke blomster- og kryddernoter, som kan harmonere godt med krydderne i gløggen. En Gewürztraminer med litt sødme vil være spesielt passende.
 3. Chenin Blanc: En Chenin Blanc, spesielt en fra en varmere region som kan ha mer fruktighet og en lett sødme, kan også fungere godt i julegløgg.
 4. Moscato: Selv om Moscato vanligvis er ganske søt, kan dens naturlige fruktighet og lav alkoholinnhold gjøre den til et godt valg for en lettere, mer aromatisk gløgg.

Når du lager gløgg med hvitvin, er det viktig å huske på at vinen ikke skal koke, da dette kan forandre smaken og føre til at alkoholen fordamper. Varm opp blandingen forsiktig for å infusere krydderne og integrere smakene. Husk også at hvitvinsbasert gløgg vil ha en lettere og ofte mer floral karakter sammenlignet med den tradisjonelle røde varianten.

Hvordan lager man julegløgg med vin?

For å lage julegløgg med vin, følger du en prosess som innebærer oppvarming av vin med en blanding av julekrydder, søtningsmidler og ofte tilsetning av en sterkere alkohol. Her er en generell beskrivelse av prosessen:

 1. Velge Vin: Start med å velge en passende rødvin, som bør være fruktig og ikke for tanninrik. Merlot, Zinfandel, eller Shiraz er populære valg.
 2. Forberede Krydder: Typiske krydder for gløgg inkluderer kanelstenger, hele nellikspiker, kardemommekapsler, og stjerneanis. Noen oppskrifter inkluderer også frisk ingefær eller appelsinskall for ekstra smak.
 3. Varme Vin og Krydder: Hell vinen i en stor kjele og varm den opp over lav varme. Tilsett krydderne. Det er viktig å unngå å koke blandingen, da dette kan forårsake at alkoholen fordamper og endre smaken på vinen.
 4. Tilsette Søtningsmidler: Tilsett søtningsmidler som sukker, honning eller en sirup laget av sukker og vann. Mengden kan justeres etter smak.
 5. Tilsette Ekstra Alkohol (Valgfritt): For en sterkere gløgg kan du tilsette en sterkere alkohol som brandy, rom, eller vodka. Dette tilsettes ofte etter at vin- og krydderblandingen har trukket en stund.
 6. La Blandingen Trekke: La blandingen småputre på lav varme i 20-30 minutter for å la smakene infusere. Ikke la blandingen koke.
 7. Sil og Server: Før servering, sil krydderne fra gløggen. Server gløggen varm, ofte med tilbehør som rosiner og skåldede mandler.

Det er viktig å smake til gløggen underveis for å sikre at smakene er balanserte. Du kan justere mengden av søtningsmidler og krydder etter eget ønske. Gløgg er en tradisjonell drikk som nytes i juletiden og er perfekt for å varme opp i de kalde vintermånedene.

Hvordan lager man alkoholfri julegløgg?

Å lage alkoholfri julegløgg innebærer i hovedsak å erstatte alkoholholdig vin med et alkoholfritt alternativ, som alkoholfri rødvin eller rød druejuice, og deretter tilsette en rekke tradisjonelle julekrydder og søtningsmidler. Prosessen starter med å varme opp den alkoholfrie vinen eller juicen på lav varme, hvorpå du tilsetter krydder som kanelstenger, hele nellikspiker, kardemommekapsler og stjerneanis. Det er også vanlig å tilføre litt ekstra sødme gjennom sukker eller honning, og noen liker å legge til friske frukter, som appelsinskiver, for å gi ekstra smak og aroma.

Når alle ingrediensene er tilsatt, lar man blandingen småputre over lav varme for å la smakene infusere væsken. Det er viktig å unngå å koke blandingen, da dette kan forandre smaksprofilen. Etter at gløggen har trukket en stund og smakene er godt blandet, siler man vanligvis ut krydderne før servering. Gløggen serveres varm, og man kan ofte finne at den blir servert med rosiner og skåldede mandler i koppene for ekstra tekstur og smak.

Denne metoden for å lage alkoholfri julegløgg gir en varm, krydret og innbydende drikke som er ideell for kalde vinterdager og julefeiring, og den er et godt alternativ for både barn og voksne som ønsker å unngå alkohol.