Ribbe er noe de aller fleste nordmenn forbinder med julekvelden. Tradisjonelt har man drukket øl og akevitt til julemiddagen. Men ønsker man å prøve noe annet, er vin et utmerket alternativ. I motsetning til hva mange tror, er det slett ikke så vanskelig å pare ribbe og vin. Du må bare ta et par forholdsregler.
Vi lar som regel ribba få følge av medisterkaker og julepølse. Alt dette er ganske fet mat, men det er ikke noe problem å finne en vin som matcher. Også helt uavhengig av om du foretrekker rødvin, hvitvin eller en musserende vin. Utfordringen kommer når vinen også skal passe til tilbehøret, slik som svisker, rødkål og surkål. Spesielt sistnevnte er en utfordring, da syrligheten i surkålen har en lei tendens til å overdøve friskheten i vinen. Ennå verre blir det hvis surkålen er ekstra søt. Siden mange nordmenn foretrekker dette, blir det ofte en utfordring å velge ut en vin som ikke drukner helt i smaken av tilbehøret til kjøttet.
Det viktigste er at den er fruktig og har syrefriskhet
Det viktigste når du velger vin til julemiddagen er ikke om den er rød, hvit eller rosa, men at den er fruktig og har god syrefriskhet. Syren i vinen er med på å balansere den skarpe smaken fra surkålen. Samtidig gir den en friskere smak i munnen, og dette fungerer bra til det fete kjøttet. Fruktigheten trengs for at vinen ikke skal drukne i den kraftige smaken av kjøtt og tilbehør. Hvis du liker surkålen ekstra søt, eller kanskje serverer svisker og stekte epler til, vil dette bidra med mye sødme til måltidet. Dette er også med på å drukne smaken av vinen. Men dette kan oppveies med fruktighet.
De søte innslagene til julemiddagens hovedrett er også med på å fremheve garvestoffene (tanninene) i vinen, noe som kan gi en litt bitter fremtreden på den. Dette er det ikke alltid så enkelt å unngå. Så hvis du vil servere vin til julematen, kan det være lurt å sikre at surkålen ikke er alt for søt. Og reduser gjerne også innslaget av epler og svisker. Spesielt den ferdigproduserte surkålen du får kjøpt på butikken, har en lei tendens til å ha et alt for høyt sukkerinnhold. Om du har god tid så anbefaler vi at du lager din egen. Det er slett ikke vanskelig og smaker mye bedre.
Det finnes en mengde viner i Vinmonopolets hyller som egner seg utmerket til julemiddagen. Foretrekker du rødvin kan en god start være å se etter viner laget på druene barbera (Italia) eller pinot noir. Hvitvin går også aldeles utmerket til ribbe, og da vil en typisk, tørr Riesling fra Østerrike eller Tyskland være et bra valg.
Ikke dropp akevitten
Noen vil kanskje rynke på nesa av å kombinere vin og akevitt. Men faktum er at det ikke nødvendigvis er noen dårlig kombinasjon. Mens vinens syrefriskhet renser opp i munnhulene, trenger vi akevitten for å løse opp fettet i svelg og mage. Siden både ribbe og medisterkaker er rike på fett trenger vi en sterk akevitt som kan ta skikkelig tak i fettet. Man trenger ikke nødvendigvis å velge den klassiske linieakevitten. Det finnes flere gode alternativer på polet, og betjeningen hjelper deg gjerne med å finne den rette.