Ikonisk vin fra Piemonte – Giuseppe Rinaldi

Piemonte er en av Italias vakreste regioner, kjent for trøfler, ost, god mat og fantastisk rødvin. Området ligger i det nordvestre hjørnet av Italia, ved foten av Alpene og med grense til Sveits og Frankrike. De mest kjente røde vinene fra Piemonte er de som baseres på Nebbiolo, herunder Barolo og Barbaresco.

Tradisjonelle metoder

Blant mange meget dyktige vinprodusenter i Piemonte, regnes Giuseppe Rinaldi som en levende legende. Familiens vingård ble etablert i 1890, like i utkanten av bygrensa til Barolo. Sammen med sine to døtre, produserer Rinaldi i en veldig tradisjonell stil, der moderne teknologi stort sett glimrer med sitt fravær. Vinen masereres i over 100 år gamle og åpne tanker, og fermenteres langsomt med naturlig gjær. Fordi regionen har opplevd varmere somre de siste årene, har Rinaldis viner en fruktig og moden smak, med myk snerp og akkurat passe syrlighet.

Rinaldi Langhe Freisa

Viner fra Giuseppe Rinaldi kan til tider være vanskelige å få tak i. De beste årgangene selges fortrinnsvis til privatpersoner og samlere, men det dukker likevel varianter opp i Vinmonopolets utvalg. I skrivende stund finner vi Rinaldi Langhe Freisa fra henholdsvis 2011, 2012 og 2013 i hyllene. Rødvin basert på Freisa ligner en del på Nebbiolo-viner, med mye tannin og høy syrlighet. Faktisk er Freisa avlet frem av Nebbiolo. Vinene fermenteres sakte og lagres på eikefat, noe som gir en mykere snerp over tid. Rinaldi Langhe Freisa er passe fyldige viner, med aroma av mandel og jordbær. De er alle drikkeklare, men kan også lagres.

Barolo fra Guiseppe Rinaldi

De mest ettertraktede vinene fra Giuseppe Rinaldi er det verre å komme over, men man kan finne de i spesialbutikker eller hos salgsvillige samlere, om man er heldig. Når nye utgaver kommer på markedet, kan de også skaffes gjennom spesialbestillinger. Kommer du for eksempel over en Giuseppe Rinaldi Barolo Brunate Coste 2008, er det bare å investere. Det blir neppe billig, men for vinentusiaster er det vanskelig å finne en bedre Barolo. Med det sagt, dette er vin som anbefales lagret frem til (maksimalt) 2030, så sørg for å ha helsa i behold om du vil oppleve Rinaldis Baroloer på sitt beste.