Kan man drikke sur vin?

Ja, det er generelt trygt å drikke sur vin, men det kommer an på hva som forårsaker surheten. I vinverdenen refererer «sur» ofte til viner med høy syreinnhold, noe som er en naturlig og ønskelig egenskap i mange viner. Disse vinene har en frisk, skarp smaksprofil og kan være svært behagelige å drikke. Eksempler på slike viner inkluderer mange hvite viner som Sauvignon Blanc og Riesling.

Ødelagte viner

Hvis «sur» vin refererer til vin som har blitt ødelagt eller «skjemt», er svaret litt mer komplisert. Viner kan bli dårlige av flere grunner, som oksidasjon eller forurensning med bakterier som produserer eddiksyre, noe som gjør vinen til eddik. Mens en liten mengde eddiksyre er normalt og kan til og med bidra til vinens smaksprofil, vil en vin som har en sterk eddiklukt eller smak (ofte referert til som å være «eddiket» eller ha «eddiksykesmak») ikke være behagelig å drikke. Selv om det vanligvis ikke er farlig å drikke en vin som har blitt eddiket, vil den være ubehagelig og ikke gi den ønskede smaksopplevelsen.

I slike tilfeller er det best å stole på lukte- og smakssansen din. Hvis vinen lukter eller smaker dårlig, er det bedre å ikke drikke den. Husk at viner som har blitt dårlige vanligvis ikke er helsefarlige, men de gir ikke en god smaksopplevelse.

Hvorfor blir vin sur?

Vin kan bli sur av flere grunner, og dette fenomenet er vanligvis relatert til enten vinens naturlige egenskaper eller til feil under vinproduksjonsprosessen. Her er de viktigste grunnene til at vin kan bli sur:

 1. Høy Syreinnhold: Noen viner har naturlig høy syreinnhold. Dette er ikke en feil, men en karakteristikk av vinen. For eksempel, viner laget i kjøligere klimaer, som Riesling eller Sauvignon Blanc, kan ha høy syre som gir en frisk og skarp smaksprofil.
 2. Oksidasjon: Når vin blir eksponert for for mye oksygen, enten under produksjonen eller etter at flasken er åpnet, kan den oksidere. Dette kan føre til en forandring i smak, og vinen kan miste sin friskhet og få en flatere og mer sur smak.
 3. Eddiksyre Bakterier: Hvis vin blir forurenset med eddiksyrebakterier, kan den gjære videre til eddik. Dette skjer ofte når vinen blir utsatt for luft under lagring eller produksjon. Vinen vil da få en sterk eddiklukt og smak, og er vanligvis ikke behagelig å drikke.
 4. Feil i Vinproduksjon: Andre feil under vinproduksjon, som dårlig hygienisk praksis, feil temperaturkontroll, eller feil i fermenteringsprosessen, kan også føre til at vinen blir sur.
 5. Lagring under Uegnede Forhold: Lagring av vin under for varme forhold, i direkte sollys, eller med for mye variasjon i temperatur, kan påvirke kvaliteten og føre til forringelse av smaken.

Det er viktig å merke seg at mens noen viner er ment å være syrlige, er det en forskjell mellom naturlig syre og en ubehagelig surhet som kommer fra oksidasjon eller forurensning. Hvis en vin smaker ubehagelig surt, er det ofte et tegn på at den har blitt dårlig eller ikke er lagret korrekt.

Noen viner som er sure i utgangspunktet

Noen viner er naturlig sure på grunn av druesorten, klimaet der druene er dyrket, og vinproduksjonsmetodene. Denne naturlige syren er en viktig komponent som bidrar til vinenes friskhet og balanse. Her er noen eksempler på viner som typisk har et høyere syreinnhold og ofte oppfattes som sure i smaken:

 1. Sauvignon Blanc: Kjent for sin markante syre og friske smaker av grønne frukter og urter.
 2. Riesling: Spesielt Rieslings fra kjøligere klimaer som Mosel i Tyskland, har høy syre kombinert med fruktige smaker.
 3. Chablis: En region i Burgund, Frankrike, kjent for sine Chardonnay-viner som er notorisk friske og syrlige.
 4. Albariño: En spansk hvitvin kjent for sin høye syre og maritime påvirkning, med smaker av sitrus og steinfrukt.
 5. Verdejo: En annen spansk hvitvin, fra Rueda-regionen, som er kjent for sin levende syre og friske, aromatiske profil.
 6. Barbera: En italiensk rødvin som er kjent for sin høye syre og moderate tanniner, ofte med smaker av kirsebær og plommer.
 7. Pinot Noir: Spesielt fra kjøligere klimaer som Burgund eller Oregon, er kjent for sin elegante syre og delikate fruktprofil.
 8. Sancerre: En fransk hvitvin laget av Sauvignon Blanc, berømt for sin skarpe syrlighet og mineralitet.

Disse vinene er ofte verdsatt for deres evne til å parre godt med mat, ettersom deres syrlighet kan balansere rikhet og skjære gjennom fett. Den naturlige syren gir også vinen en forfriskende kvalitet, noe som gjør dem populære valg spesielt i varmere klima og til sommermat.