Läs mer om de bästa alternativen för att låna pengar

Vilka är de bästa alternativen för att låna pengar?

Det finns flera olika alternativ att välja mellan när man ska låna pengar. I den här artikeln ska vi gå igenom några av de alternativ som det kan vara en bra idé att satsa på. Sedan är det helt enkelt upp till dig som låntagare att avgöra vilken typ av lån som passar dig bäst och sedan satsa på det.

Ett lån med säkerhet

Ett av de många typer av lån du har att välja mellan är ett lån med säkerhet. När du ska låna pengar till att köpa en bostad eller en bil rör det sig till exempel i de flesta fall om lån med säkerhet.

Men vad är då ett lån med säkerhet för något? Svaret på den frågan är att det är ett lån där du behöver lämna något i säkerhet. Det är ungefär samma sak som att du pantsätter något. Det är närmare bestämt någon av dina tillgångar du behöver lämna som säkerhet till långivaren. Det du väljer att lämna som säkerhet kan långivaren ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka de pengar du har lånat.

Som tidigare nämnt är två vanliga exempel på lån med säkerhet bostadslån och billån. I majoriteten av fall använder du då samma sak som du lånar pengar till som säkerhet. Lånar du pengar till att köpa en bostad? Då är det denna du använder som säkerhet. Lånar du istället pengar för att köpa en bil? Då är det bilen du använder som säkerhet. Klarar du inte av att betala tillbaka lånet kan banken då alltså ta din bostad eller din bil från dig.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om man riskerar att bli av med någon av sina tillgångar genom att ta ett sådant lån? Svaret på den frågan är att lån med säkerhet oftast har en betydligt lägre ränta än vad ett lån utan säkerhet har. Skälet till det är att eftersom långivaren kan ta det du lämnat som säkerhet från dig om du inte betalar tillbaka lånet innebär ett sådant lån en mindre ekonomisk risk för denne. Det betyder att långivaren i gengäld kan erbjuda dig en lägre ränta.

En låg ränta ligger det förstås i ditt intresse som långivare att få. Ju lägre ränta du har på ditt lån, desto mindre pengar kommer lånet nämligen att kosta dig. Detta gäller framför allt den effektiva räntan. Den effektiva räntan ger dig nämligen en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det gör den eftersom den effektiva räntan både består av den nominella räntan samt de övriga avgifter som kan tillkomma till ett lån. Gör därför inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan. Gör du det får du nämligen bara en delvis bild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är också värt att notera att du i vissa fall till och med kan låna pengar utan ränta. Har du möjligheten till att göra det är detta förstås att föredra.

Ett lån utan säkerhet

Motsvarigheten till ett lån med säkerhet är ett lån utan säkerhet. Ett lån utan säkerhet är, som du säkert förstår, ett lån där du inte behöver lämna något i säkerhet som banken kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna. Dessa lån brukar även kallas för privatlån eller blancolån.

Den främsta fördelen med att ta ett lån utan säkerhet är att du i de flesta fall kan använda pengarna till vad du vill när det gäller ett sådant lån. Om du till exempel vill kunna unna dig ett gott glas vin från en exklusiv vinproducent eller åka på en vinresa kan du göra det genom att ta ett lån utan säkerhet, även fast lån av pengar till alkohol kanske inte är optimalt.  Nackdelen är den att dessa lån oftast har en högre ränta än vad lån med säkerhet har. Anledningen till det är att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Det gör långivaren eftersom de inte kan ta någon av dina tillgångar från dig om du inte betalar tillbaka pengarna. Det får du alltså betala för genom att få en högre ränta.

SMS-lån

En annan vanlig typ av lån är så kallade SMS-lån. Även dessa lån finns det flera olika namn för, bland annat snabblån och mobillån. Faktum är att SMS-lån i dagsläget inte längre har något med SMS att göra. Namnet kommer från det faktum att när dessa lån först började dyka upp på marknaden ansökte man om de genom att skicka ett SMS. Detta är inte längre fallet, men trots det är det ett namn som lever kvar.

Ett SMS-lån är ett lån som utmärker sig på en mängd olika sätt. Ett av dessa är snabbheten. SMS-lån går det nämligen både snabbt att ansöka om, snabbt att få ett besked om, samt snabbt att få in pengarna på sitt konto i de fall då din låneansökan blir beviljad. De är därför ett bra alternativ för dig som behöver få tag i pengar snabbt. Det kan till exempel handla om att du har oförutsedda utgifter som du behöver låna pengar för att kunna täcka.

SMS-lån utmärker sig också på grund av det faktum att det brukar röra sig om mindre summor pengar när det kommer till dessa lån. Du kan i många fall till exempel låna så lite som 1000 kr när det kommer till lån av denna typ. Samtidigt ligger maxsumman i många fall på så lite som 30 000 kr.

Ofta går det också att låna med betalningsanmärkningar när det kommer till SMS-lån. Det är av förklarliga skäl en fördel för sig som har just betalningsanmärkningar men ändå vill kunna låna pengar.

Var dock medveten om att allt inte är guld och gröna skogar när det kommer till SMS-lån. De brukar nämligen också utmärka sig genom att de har en väldigt hög ränta. Dessutom brukar tiden som du har på dig för att betala tillbaka ett sådant lån vara relativt kort. I många fall rör det sig till exempel om så lite som en månad.

Man bör visserligen aldrig ta något som helst lån utan att tänka igenom det hela noggrant först, men detta gäller extra mycket när det kommer till SMS-lån. Det beror just på den korta återbetalningstiden. Tyvärr är det till exempel vanligt för unga människor att ta SMS-lån utan att tänka igenom det. När de sedan inte klarar av att betala tillbaka lånen innebär det att de hamnar i en skuldfälla som det kan bli svårt att ta sig ur.

Lån med lång återbetalningsperiod

När man ska låna pengar är det för många lockande att välja ett lån med en lång återbetalningsperiod. Anledningen till det är att ju längre återbetalningsperiod du väljer, desto billigare kommer månadskostnaden för lånet att bli. Det är förstås bra för dig och din ekonomi.

Dock finns det även en nackdel med att välja ett lån med en lång återbetalningsperiod. Denna har att göra med att ju längre återbetalningstiden är, desto högre blir räntan på ditt lån. Det blir därför dyrare för dig i längden att välja ett lån med en lång återbetalningsperiod än vad som är fallet om du väljer ett lån med en kort återbetalningsperiod.

Lån med kort återbetalningsperiod

Som tidigare nämnt kan du i många fall välja mellan en lång och kort återbetalningstid när du ska låna pengar. Fördelen med att välja en kort återbetalningstid är att det ger dig en lägre ränta. Nackdelen med att göra det är att du får en högre månadskostnad för ditt lån.

Företagslån

Är du egenföretagare? Då kan ett företagslån vara det rätta lånet för dig. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån som vänder sig till just företag. Dock finns det inte endast en enda typ av företagslån, utan flera olika typer. Det kan bland annat handla om företagslån med eller utan säkerhet. Skillnaderna mellan lån med eller utan säkerhet har vi redan varit inne på.

I övrigt brukar företagslån kunna röra sig om betydligt större summor än vad till exempel privatlån gör. Oavsett vilken typ av företag du har och vilken bolagsform det rör sig om går det att ansöka om ett företagslån. Detta är fallet oavsett om ditt företag är nystartat eller om det redan är väletablerat. Självklart är chansen att få din låneansökan beviljad dock större om det rör sig om ett väletablerat företag, detta eftersom långivaren då kan känna sig mer säker på att pengarna kommer att kunna betalas tillbaka. Har du ett nystartat företag med en bra affärsplan är chanserna att du ska kunna få ett lån dock också goda.

Bolån

Ett bolån är ett lån där du lånar pengar för att köpa en bostad. Som vi tidigare varit inne på är dessa lån oftast lån med säkerhet, lån där du i de flesta fall använder bostaden som du lånar pengar till för att köpa som säkerhet.

Billån

Även billån är i de flesta fall lån med säkerhet. Då är det istället bilen du lånar pengar för att kunna köpa som du använder som säkerhet. Betalar du inte tillbaka pengarna kan du i så fall bli av med den.