NON DOS

NON DOS ble etablert i 2006, og har i dag fem ansatte. Vi skiller oss fra andre norske vinimportører ved å ha en helt klar og tydelig filosofi bak produktene vi importerer. Står du med en vin fra NON DOS i hånden vet du nemlig allerede mye om produktet, selv om du aldri har sett det før.

Du kan være sikker på at vinen er laget på naturlig vis – uten bruk av snarveier og tilsetningsstoffer. Du vet også at vinen ikke har fatpreg, og den er gjerne økologisk eller biodynamisk sertifisert. Du kan dermed være sikker på at du får en usminket, ren og levende vin – som kun inneholder druer og eventuelt litt svovel.

Eller naken vin, som vi kaller det

Det er egentlig rart at konvensjonell vinproduksjon i dag blir betraktet som den ”opprinnelige” måten å jobbe på, mens ekte og naken vin blir sett på som noe nytt. Det har blitt laget vin på jorda i minst 8000 år, men det er først det siste århundret – og kanskje særlig de siste tiårene – at giftige sprøytemidler og kunstgjødsel i vinmarken og tilsetningsstoffer i kjelleren har blitt normen for dagens vinprodusenter. Visste du at en vanlig vin i dag faktisk kan inneholde fire ganger så mange tilsetningsstoffer som en flaske brus?

Industrialiseringen av landbruket og dets ensidige fokus på høye avlinger og produktivitet, fremfor høy kvalitet og sunne druer, har ikke gjort verden noen tjeneste. Det har tvert imot resultert i at mesteparten av vinen som lages i dag i realiteten er en kjemisk cocktailmiks som er utviklet for å kunne produsere et forutsigbart produkt – eller i verste fall for å skjule dårlig druekvalitet.

«Non Dos» er en forkortelse for uttrykket «non dosage», som særlig brukes i produksjonen av champagne. Uttrykket betegner champagne som ikke er tilsatt sukker, noe som dessverre gjelder de færreste produkter av denne typen. I champagne er det derimot vanlig å tilsette sukker i større eller mindre grad for å gjøre produktene mer «lettdrikkelige» og/eller dekke over eventuelle feil og mangler.

Non dos 1 mann i hagen

Selskapsnavnet oppsumerer essensen

Navnet på selskapet oppsummerer essensen i det NON DOS står for. Vi vil ha ekte, rene og ærlige produkter som ikke er tilsatt verken sukker, syre, tanniner, enzymer, gjærsopp eller andre lumske tilsetningsstoffer.

Alle vinene vi importerer er for eksempel spontanfermenterte, og det er ingen tvil om at dette er et kvalitetskriterium i vinproduksjon – når vinmakeren ikke tilsetter industrigjær, men kun bruker villgjæren som allerede finnes naturlig i vinmarkene og i kjelleren, får vinen utvilsomt større dybde og aromatisk kompleksitet.

Vinmonopolets bestselgerlister domineres i dag av søte røde viner med 10-20 gram tilsatt sukker, gjerne også med eikesmak fra staver, chips eller ekstrakt. Også eikefat i sin opprinnelige form misbrukes mye i vinproduksjon (også i produksjonen av kvalitetsvin), hvor bruk av nye små fat avgir så mye eikesmak at det i mange tilfeller fullstendig maskerer druenes egensmak og terroirpreg. I seg selv er eikefat en god fermenterings- og modningsbeholder for vin, men for å unngå eikearomaer har vinene NON DOS importerer aldri sett innsiden av noe annet enn store, gamle fat eller andre beholdere som ikke setter smak på vinen.

Non dos 2 solskke i hagen

Det hele er egentlig veldig enkelt

Hvis man i utgangspunktet har et produkt med høy kvalitet laget av sunne og modne druer, trenger man ikke å dekke over smaken med verken tilsetninger eller fatpreg. Nakne viner er klassiske og tradisjonelle viner, som lages slik vin alltid har blitt laget. Alle vinbøndene vi samarbeider med jobber i tråd med natur og kultur, uten bruk av unødvendige tilsetninger i verken vinmark eller kjeller, utover eventuelt helt minimale mengder med svovel. Først da får vi vin som kun smaker av druene de er laget av – og stedet de kommer fra.

Lyst til å vite mer om oss, produsentene vi jobber med og vinene vi importerer? Eller bare holde deg oppdatert om hva som skjer og motta invitasjoner til arrangementer? Sjekk ut nettsiden vår på nondos.no, og meld deg på nyhetsbrevet vårt, som sendes ut annenhver måned.

Du kan også følge fanklubben vår her:
facebook
instagram
twitter

Lurer du på noe? Send oss en e-post på info@nondos.no

Presentasjon av:
Kristin Alsvik
NON DOS