Riktig rekkefølge på servering av vin

Når du skal servere flere forskjellige viner er det en fordel å følge noen enkle retningslinjer. Da vil du få mer ut av både vinen og maten du serverer. Å drikke en fruktig rødvin etter en kraftig vil gjøre at du mister litt av frukten og friskheten.Her gir vi deg 5 tradisjonelle tips til hvilken rekkefølge du bør velge. Vi gir også tips i forhold til situasjoner der praktiske hensyn taler for å avvike fra det som tradisjonelt sett er riktig.

1. Musserende før vanlige

Generelt vil musserende viner være friskere med litt mer snerp enn det vanlige viner er. Derfor er det en fordel å servere disse først.

Praktiske unntak: Musserende viner kan brukes til enkelte desserter. For eksempel så passer Rosé Champagne eller musserende godt til jordbær og bringebær. Lettere søte musserende viner slik som Moscato d’Asti kan passe godt til desserter som Tiramisu. Søte musserende passer godt til desserter med vaniljekrem.

2. Tørre viner før søte

Hovedregelen er at du skal servere tørre viner før du serverer søte. Grunnen er at den søte vil sitte igjen i ganen og ødelegge smaksopplevelsen av den tørre.

Praktiske unntak: Viner som Tokaji og Sauternes passer meget bra til gåselever (foie gras). Og denne retten serveres i de fleste tilfeller som en forrett. Dermed blir vi i slike tilfeller nødt til å fravike denne regelen da hovedretten ofte serveres med tørr hvitvin eller rødvin. For på en best mulig måte få til denne kombinasjonen, bør man «kalibrere» ganen med ett stykke enkelt brød etter forretten.

3. Lette viner før tunge og fyldige

Å servere enn lett vin før man serverer en tung og fyldig vil gjøre at du får full utnyttelse av den lette elegante smaken til den til den første, samt den mer komplekse smaken til den andre. Blir disse vinene servert i motsatt rekkefølge, vil den fyldige helt ødelegge opplevelsen av den lette som vil miste elegansen. På grunn av dette er det vanligvis ikke anbefalt å fravike denne regelen.

4. Hvitvin før rødvin

Hvite viner er har mindre tanniner, er lettere og friskere enn røde. Derfor serverer vi hvite før vi serverer de røde.

Praktiske unntak: Blir det servert 4 til 5 retter eller mer så kan du måtte fravike denne regelen. Lettere retter som fjærkre og pasta blir ofte servert tidlig i rekken, og da kan det godt passe med lette røde viner som Beaujolais og Valpolicella. Men dette kan du bøte på ved å servere en fyldig og god hvit Burgunder til for eksempel kremet hummer eller pannestekt fisk.

5. Ung vin før eldre.

Utgangspunktet er at vi serverer enkle viner før vi serverer viner som er mer komplekse. Eldre modnede viner er generelt sett mer komplekse enn det unge er. Derfor serveres de unge før de eldre.

Praktiske unntak: Eldre modnede viner går ikke like bra til tunge kjøttretter som de mer tunge og fyldige vinene gjør. Serverer man tunge yngre viner så anbefales det å servere de eldste vinene før man serverer disse. På denne måten får man utnyttet det beste fra begge.

Jeg håper at disse enkle retningslinjene kan være med å hjelpe deg når du skal servere flere viner og retter under samme taffelet. Og det er alltid en fordel å ha testet ut sammensetningen av vin matrett på forhånd. Men har du ikke anledning til dette, så hør gjerne med betjeningen på Vinmonopolet. De sitter ofte på mye god kunnskap.