Inviterer du til brunch er det ingenting som slår et glass vellaget mimosa som følge til maten. Mange kvier seg litt for å servere denne forfriskende drikken fordi de tror den bare kan lages med Champagne, men heldigvis finnes det flere rimeligere alternativer som også gir et fantastisk resultat.
Alternativer til Champagne
Hvis du synes at Champagne blir for dyrt eller hvis du rett og slett ikke har en flaske av de edle dråper for hånden, er det fullt mulig å bruke andre og rimeligere typer musserende vin. Det viktigste er at vinen er tørr og ikke for søt. En tørr Cava som for eksempel Freixenet Cordon Negro Brut eller Castellroig Cava Brut Nature, som er hyllevare på de fleste Vinmonopol, er et utmerket og rimelig valg. En Prosecco som Mionetto Treviso Prosecco Brut som du får til ca. 120kr. Flasken på Polet, vil også egne seg ypperlig.
Bruk jus av høy kvalitet
Selv Om kvaliteten på vinen selvsagt spiller en viktig rolle for sluttresultatet, er kvaliteten på appelsinjuicen nesten like viktig. Hvis du har tid og mulighet, er det aller beste å bruke ferskpresset juice fra store, solmodne appelsiner. Hvis du ikke bruker en juicesentrifuge, så husk å filtrere jusen før bruk, for å fjerne rester av fruktkjøtt, som kan gi en litt bitter smak på mimosaen, i tillegg til at det fester seg på innsiden av glasset, noe som ikke ser delikat ut.
Har du ikke mulighet for å presse din egen juice der og da, finnes det flere gode, friske juicer i kjøledisken i de fleste matbutikker. Igjen bør du gå for en variant uten fruktkjøtt, eller kjøre juicen gjennom et filter før bruk.
Er den eneste juicen du har tilgjengelig, den billige og kjipe langtidsholdbare varianten, bør du vurdere om det er bedre å servere vin og juice hver for seg, frem for å lage mimosa. Det er tross alt dumt å ødelegge en glimrende vin ved å blande den med to år gammel utvannet fruktkonsentrat.
Slik mikser du mimosa
De fleste vil nok foretrekke å servere mimosa i Champagneglass, men har du ikke dette for hånden, fungerer et vanlig hvitvinsglass, eller til og med et Martiniglass, også helt fint. Før du starter er det viktig at ingrediensene er skikkelig avkjølte. Husk at mimosa gjerne er en drink man nyter langsomt mens praten går rundt brunch-bordet, så jo kaldere jusen og vinen er i utgangspunktet, desto lengre vil drinken holde seg kjølig på bordet.
Når du blander mimosa bør du alltid helle juicen, som er tyngst, i glasset først og heretter toppe opp med ønsket mengde vin. Gjør du det motsatte veien risikerer du å ødelegge en stor del av boblene i vinen, og da blir sluttresultatet litt tamt.
Hvis du ønsker å være litt ekstra kreativ, kan du putte et par frosne bær i glasset, før du fyller på med jus og vin. Dette både ser bra ut og er med på å holde mimosaen kjølig lengre.
Hva med blandingsforholdet?
Tradisjonelt blander man Champagne og appelsinjuice i forholdet 3:1, men dette er ikke noe absolutt krav. Mange foretrekker to deler juice per del vin, noe som også kalles en Buck’s Fizz og andre igjen liker mimosaen best når den inneholder like deler juice og vin. Det fine med mimosa er at den er så enkel og rask å lage. Har du mange gjester er det kanskje en ide å bare sette frem jus, vin og glass, og la gjestene blande selv, i det styrkeforholdet de ønsker. Dette gjør det også enkelt for de som ikke ønsker jus i glasset i det hele tatt, men bare foretrekker å nippe til et kaldt glass musserende vin.