Selv om det generelt er slik at hvite viner passer bedre til ost enn rødvin, finnes det mange svært gode kombinasjoner av også de rødvin og velsmakende oster. Grunnen til at hvitvin er best i de fleste tilfeller, har med innholdet av tannin (garvesyre) i rødvin å gjøre. Denne syren dannes når skinnet, stilken og steinene i de røde druene kommer i kontakt med druenes safter. Hvite viner kan også inneholde tannin, men som regel i langt mindre konsentrasjon.

Den nevnte usmaken kommer fra tannin som binder seg til fettet i ostene, og lager en uønsket metallisk og kalkete smak. Usmaken blir da selvsagt sterkere desto mer tannin en vin inneholder.

En annen grunn til at hvitvin er mer egnet, er at hvite viner som regel er mer syrlige. I munnen kjennes dette friskt ut, når de syreholdige dråpene skjærer igjennom den rike og fete smaken fra mange oster.

Velg fruktig rødvin

Med dette i bakhodet, kan vi gjerne velge røde viner til flere typer ost, så fremt vinen inneholder lite garvesyre, og samtidig har god fruktighet. Fruktige og friske viner finner vi ofte fra vinmarker som ligger litt i høyden, for eksempel i de italienske eller franske alpene, Jura-regionen i Frankrike, Østerrike og Sveits. Enkelte Sør-Afrikanske rødviner kan også være meget gode til ost, blant annet flere fra høytliggende gårder i Stellenbosch-området.

Prøv disse rødvinene til ost

Velg fruktig rødvin som Beaujolais og Lambrusco til myke og ferske oster. Beaujolais går også fint til litt harde oster som er lagret litt lengre, som Emmentaler, Edamer og Jarlsberg. Det samme gjør rød Burgunder, Dolcetto, Barbera, Zinfandel og Merlot.

Modne og harde oster som Pecorino, Grana Padado, Manchego, Comté, Chesire og lagrede Cheddar og Gauda, passer til for eksempel Nebbiolo, Barolo, Barbaresco, Zinfandel, Rhône-blandinger og røde Burgundere og Bordeaux-viner. Blant sterkvinene er Madeira og Portvin å foretrekke, det samme med en vellagret Sherry.

Til blåskimmerost er portvin eller sherry å foretrekke, mens upasteuriserte (stinkende) oster som Morbier og Taleggio kan matches med rød Burgunder og Pinot Noir.

Oster som har røyksmak kan smake fortreffelig sammen med den litt tobakk-aktige aromaen du får fra Shiraz.

Se opp for eikefat

Dersom du foretrekker vin med god fylde, anbefales det at du ser etter en flaske som har lagret litt lengre. Dette fordi konsentrasjonen av tannin reduseres under lagring. Samtidig kan du godt unngå vin som er lagret på eikefat. Eikefatene bidrar nemlig til at tannin-innholdet øker i vinen. Rødvin lagres ofte i slike, mens hvitvin lagres i all hovedsak på ståltanker. Se også etter rødvin som har lavt alkoholinnhold. Alkohol kan fremheve syresmaken av en ost, og gir ofte en litt bitter og harsk smak.