Tomás Postigo og Astrales, fra Ribera del Duero.

Tomás Postigo er et lite familiedrevet vineri, som faren Tomás startet opp i 2008, etter å ha jobbet på ulike anerkjente vinerier siden 1984. Tomás er kjent for å være en av Ribera del Dueros mest erfarende vinmakere med mer enn 36 års erfaring. I dag driver han vineriet sammen med tre av sine fire sønner, og det meste av vinen forsvinner i det spanske markedet.

Vinen som lanseres er flaggskipet deres, Tomás Postigo Tinto 2017. Dette er en vin på Tinto Fino (Tempranillo), Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot. Vinen er lagret på franske 225L Barrique, og flaskene er nummerert.

Dette er utvilsomt ypperlig kvalitet fra et av de viktigste vindistriktene i Spania, og det ligger for øvrig bare et steinkast unna topprodusentene Vega Sicilia og Pingus. Toppvinene herfra selges for mange tusen kroner, om du i det hele tatt får tak i de. Tomás Postigo Tinto 2017 er dyp og kraftig i stilen, perfekt til påskelammet, og vinen kan gjerne lagre. Frukten er rik og varm men med finesse og renhet. Altså ikke «kokt» som noen spanjoler kan bli på grunn av varmen.

Astrales er også en liten produsent, produksjonen er på under 100.000 flasker i året, og også her forsvinner det meste til det spanske markedet. Allikevel har det de siste årene dukket opp noen flasker av og til på Blomqvist hvor det har vært rift om å sikre seg noen flasker. Astrales holder til i den lille landsbyen Anguix som ligger litt lengre nord enn Tomás Postigo. Vinmarkene ligger også litt høyre, og vinene har derfor en litt annerledes stil. Dette er 100% Tinto Fino(Tempranillo).

Det er også mer fatlagring her, 18 måneder på hovedsakelig franske fat, med en liten andel amerikanske fat, og ca 20% av fatene er nye. Grunnen til at jeg nevner at begge produsentene bruker franske fat er at det i Spania har vært en tradisjon for å bruke amerikanske eikefat. Dette er en langt rimeligere type, mye fordi treet er mykere, så du kan lage flere fat ut av hvert tre. Men du får helt andre aromaer. Franske fat gir mer elegante aromaer og blir mer integrert i vinen.

Også denne vinen er forholdsvis kraftig med dyp og rik frukt men også her må det understrekes at frukten er ren og elegant. Vinen kan gjerne lagres, og er perfekt for kjølige kvelder foran peisen. Også supre matviner. Prøv til grillet kjøtt når tiden kommer, eller til påskelammet.