Vindistriktet Trentino-Alto Adige i Italia

Historie

Når vi legger beliggenheten til grunn, er det ikke så underlig at vinene fra Trentino-Alto Adige er influert av tysk og østerriksk vinindustri. Historisk sett tilhørte denne delen av Italia Det Østerriksk-Ungarske keiserdømmet i tillegg til at den også var en del av det gamle romerske riket. Området ble en del av Italia i 1919.
Vinproduksjon i denne delen av Tyrol har lange tradisjoner. Det er funnet spor fra vindyrking lenge før romerne ankom området. Arkeologiske utgravinger kan dateres tilbake til år 400 før Kristus. Allerede for 3000 år siden var det vindyrking i dette området.

Etter flere kriser og masseproduksjon ble det et vendepunkt for vinproduksjonen i 1971. Man vendte da tilbake til DOP-klassifikasjon (Denominazione Origine Protetta). Kvalitetsvinen som blir produsert i dag har svært godt omdømme.

Vinindustrien i dag

Vi finner 160 vinprodusenter i regionen og 5000 vinbønder. Vinproduksjonen er variert med både røde og musserende viner, selv om det totale omfanget er begrenset. Det er de lokale co-operativene som står for mesteparten av produksjonen, hele 70 %.

Druesorter og vintyper

Med sin unike historie og beliggenhet sør for Alpene og Dolomittene stiller regionen med druesorter som ikke er vanlige i andre deler av den italienske vinproduksjonen. Dette omfatter blant andre Riesling, Sylvaner, Schiava, Lagrein og Müller-Thurgau i tillegg til Gewürtsraminer og Blatterle. Andre varianter er Pinot Bianco, Pinot Grigio, Moscato, Cabernet og Veltliner.

Klima, topografi og jordsmonn

Vin fra denne delen av Italia er preget av Middelhavs-klimaet. Dette omfatter Adige-dalen som består av Oltradige, Bolzano, Bassa Atesina, Burgraviato og Terlano opp til Merano. Klimaet tillater en svært variert vinproduksjon. Dette gir muligheten både for mange gode røde og hvite viner.

I Val Venosta og Valle Isarco har bøndene et hardere klima. De satser derfor i større grad på hvitvin.

I Syd-Tyrol finner vi tre lokale, opprinnelige druesorter; Gewürzraminer, Lagrein og Schiava.

Underområder

Syd-Tyrol har liten produksjon, men allikevel variert. Hele 20 ulike druesorter finnes på de 13 000 målene med vinmarker. Dette gir en total produksjon på vel 50 000 hektoliter. På grunn av et klima som på den ene siden er preget av nærheten til Alpene og på den andre det moderate Middelhavsklimaet, dekker dette et område fra 200 til 1000 meter over havet. Slik er Syd-Tyrol den minste vinproduserende regionen i Italia med et stort antall DOP-viner.

Syd-Tyrol er oppdelt i 7 underdistrikter (DOP):

”Alto Adige Val Venosta” – dette er et område som ligger vest for Merano og sør for Adige.

”Alto Adige Merano” ligger ved Merano.

”Alto Adige Oltradige” er området som ligger vest for Eisack mot Adige, nord for Kalterer See nær Terlano.

Mellom Vahrn og Völs am Schlern finner vi ”Alto Adige Valle Isarco”.

I sør-vest for Bolzano-sjøen ligger ”Alto Adige Colli di Bolzano DOC”.

Nord-vest ligger Alto Adige med sin ”Santa Maddalena DOC”.

Vinklassifikasjoner

Trentino Alto-Adige og Syd-Tyrol har som nevnt gått tilbake til en lokal PDO-klassifikasjon. I tillegg finnes områder som produserer viner som kalles ”Alto Adige/Syd-Tyrol DOC”.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.