Bakgrunn og historie
Ungarn ligger på det som kalles den Pannoniske sletten, på samme vis som store deler av Østerrike. Pannonia var navnet på en romersk provins, og det var nettopp romerne som bragte vinkultur til dette området. Med det sagt, det finnes arkeologiske bevis for at vin har vært produsert i også disse delene av Europa, lenge før romerne okkuperte området. Romerne kan imidlertid krediteres for å gi vintradisjonene det som kan anses som en profesjonalisering. I Ungarn betyr det at landet var en betydelig produsent allerede i det femte århundre, mens romerne fortsatt regjerte. Senere ble franske druesorter introdusert, ettersom handelen med resten av Europa langs Donau økte.
Ungarsk vin er spesielt kjent for sine Tokaj og Bikavér (”okseblod”) fra Eger. Tokaj er en region som produserer gode dessertviner, en tradisjon som man vet kan dateres tilbake til minst 1500-tallet. Store deler av Ungarsk vinproduksjon la med knekket rygg på 1800-tallet, som følge av vinlus-epidemi og flere kriger. På 1900-tallet ble nye og moderne druetyper introdusert, mens kommunismen brakte med seg økt fokus på storskalaproduksjon og industrialisering.
Vinindustrien i dag
Ungarsk vin har siden 1990-tallet hatt et økt fokus på variasjon enn tidligere, og mange klassiske druetyper er på nytt introduserte. Selv om landet fortsatt fortrinnsvis assosieres med Tokaj og Bikavér, kommer det stadig flere typer både røde og hvite viner som anses som meget gode. Tørre hvitviner fra området rundt innsjøen Balaton er kjent for de fleste, men også andre regioner kan nå skilte med god vin. Hovedvekten av vinproduksjonen ligger mellom Sopron i nordøst, Tokaj i nordvest og Hajos-Baja i sørvest. Mellom disse regionene finner vi Ungarns 22 vindistrikt. Disse er gjerne inndelte i syv større områder, Balaton, Duna, Eger, Észek-Dunántúl, Pannon, Sopron og Tokaj. Alle disse har deres egne spesifikke historie og tradisjoner, og ikke minst særegne typer vin og stilarter.
Druesorter og vinstiler
Tokaj er den mest berømte regionen, og herfra kommer landets mest berømte og ettertraktede dessertviner. Denne typen dessertvin baseres på det ungarerne kaller Aszú, som opprinnelig betyr ”tørr” på ungarsk, men er i dag assosiert med de tørre og råtnende druene som lager den søte og sterke vinen. Viner fra Tokaj produseres av seks offisielt godkjente druetyper, der Furmint står for rundt 60% av totalen.
Egri Bikavér er den mest kjente røde vinen fra Ungarn, og kommer fra området med samme navn. Dette er en blanding som offisielt skal inneholde minst tre av druetypene Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Menoire Pinot noir, Syrah, Turán, Bíborkadarka, Blauburger og Zweigelt. I 2004 ble en ny klassifikasjon anerkjent, Egri Bikavér Superior, som må inneholde 5 av de anbefalte druetypene. Disse vinene lagres ofte på eikefat i minst 12 måneder før de tappes på flasker.
Rundt 60 til 70% av all vinproduksjon i Ungarn er hvite viner, og herunder de søte dessertvinene. Blant de tørre hvitvinene kommer mange av disse fra distriktene som omgir Balatonsjøen, og baseres mest på Olasz Riesling. Furmint og Hárslevelű er også mye brukt.
Klima
Klimaet i Ungarn er for det meste kontinentalt. De vinproduserende regionene i det østlige Ungarn omgis av fjellkjeden Karpatene. Fjellkjeden beskytter området mot de kalde vindene som ofte blåser fra øst. På tross av Karpatene, er vintrene ofte svært kalde, mens vår er kjølig og tørr. Somrene blir ofte svært varme ved foten av fjellkjeden, og sommervarmen strekker seg gjerne langt ut på høsten. Dette området har stedvis et jordsmonn rikt på jern og kalk. Områdene som ligger ved Balatonsjøen og innsjøen Neusiedl, er mer tempererte med lengre vekstperioder.
Lovgivning
Verdens første klassifikasjonssystem ble introdusert i Tokaj-Hegyalja i Ungarn tilbake i 1730. Vingårdene ble klassifisert etter jordsmonn, solforhold og hvorvidt edelråten trivdes eller ikke. Edleråte er en sopp sørger for overmodningen av druene som ender opp som dessertviner. Dette ble videre delt inn i tre underklasser; første-, andre- og tredjeklasses viner. Tilsvarende klassifisering eksisterer for hver av de andre regionene, noen av ny dato og noen nesten like gamle som i Tokaj-regionen. Som medlem av EU, følger Ungarn ellers felles EU-bestemmelser innen vitikultur.