Vinlandet USA

Bakgrunn og historie

Da de første vikingene landet på Newfoundland oppdaget de i følge sagaen vindruer, noe som også kan være grunnen til at de kalt landet for Vinland. Det første dokumenterte forsøket på å lage vin med de lokale ville druene er noe yngre. I 1562 begynte franske hugenotter å lage vin i det som i dag er Florida. Dette gjorde de med en vill drue som bærer navn etter elven Scuppernong i Carolina, hvor den først ble dokumentert. Andre forsøk med importerte stokker havarert først fordi plantene ikke tålte de nye omgivelsene. En hybridisering mellom fransk Vitis Vinifera og lokale druer skapte til slutt en levedyktig variant med en god smak. Denne druen kalles Alexander. Denne druen ble grunnlaget for de første storbedriftene som etablerte seg i landet etter uavhengigheten. Langs Vestkysten i det som i dag er California, spredde den spanske importerte druen seg. Den har forskjellige navn, men i USA omtales den som Mission Grape eller Criolla.

Vinindustrien i dag

I dag har USA over 3 000 kommersielle vingårder, og hver eneste stat har minst en vingård. Mesteparten av vinen kommer fra den tørre vestkysten, hvor statene California, Washington og Oregon står for over 94% av statenes totale vinproduksjon. Den eneste andre staten som har en stor produksjon er Ny York.

Druesorter og vinstiler

Med så stor produksjon som USA har er det med sikkerhet ingen drue som er uprøvd. De vanligste sortene er Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir for rødvin. For hvitvin dominerer Chardonnay og Sauvignon Blanc. Det blir også produsert store mengder vin av Syrah og Zinfandel. Noe man kan merke seg med Amerikansk vin er at den ofte kun er merket med hvilken druesort den er laget av, med den hensikt å ikke forvirre kunden, og å gjøre vin mer folkelig.

Klima

Mesteparten av produkter fra USA som kommer seg på verdensmarkedet er vin fra California. Staten er kjent for sitt tørre klima, og steinet og sandig jord. Ideelle betingelser for å lage kraftig vin med støtte fra dryppende irrigasjon.

Lovgivning

Det finnes 187 distinkte Amerikanske regioner for vindyrking (American Viticultural Areas – forkortes AVA). Systemet stammer fra 1980 og reguleres av det føderale byrået for Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau. Områdene oppgis med navnet på staten og hvilket county produktet kommer fra. For å bruke merkingen må 85% av druene komme fra det oppgitte AVA, og 75% må være av riktig druetype.

Det er mye rom for variasjon statene imellom, og for kun å bruke et county som merking, må vanligvis kun 75% av druene komme fra dette AVA.

Den eneste staten som har noe som minner om hederlige merkingslover er California. Der har de en 100%-regel, hvor alt av innhold skal oppgis nøyaktig på flasken. På grunn av et avslappet regelverk ellers i landet, kan det meste av amerikansk vin vanligvis sammenliknes med fransk bordvin. Det finnes selvfølgelig utmerkede produsenter som tar seg mer strev med å merke sine flasker bedre, men det eksisterer ingen nøytral kontroll eller juridisk beskyttelse for slikt. Det samme gjelder for europeiske opphavsregioner og beskyttede merker. Ingenting hindrer amerikanske produsenter fra å merke sine produkter som Champagne, Mosel-vin, eller Burgund.

 

Oversikt over USAs vindistrikt

[otw-bm-list id=»7″]