Velkommen til Egge Gård

Da isbreene trakk seg tilbake fra Lier for flere tusen år siden etterlot de seg næringsrik morenejord og et landskap som har gjort Lier til et av de fremste områdene for frukt, bær og grønnsakdyrking i landet.

Historien om Egge

Den skriftlige historien om Egge begynner på 1600-tallet da Kristian IV regjerte i Danmark-Norge. Som en følge av kongens og sønnen Fredrik IIIs mange felttog, hadde Kronen opparbeidet en stor gjeld. Jordbrukseiendommene som Hannibal Sehested hadde bygd opp måtte pantsettes og eiendommene i Lier ble overdratt til hollenderne, som solgte dem videre.
Da de siste gårdene gikk på auksjon på Bragernes torg 19. juni 1702, kjøpte Paul Paulsen gården Egge. Han brukte og etterhvert stedsnavet som sitt eget etternavn. Slekten har forøvrig bodd i Lier lengre en dette og kan spores helt tilbake til 1350.

Nytenkning har blitt livsstil

Med sin sentrale plassering i landet har Lier vært en bygd hvor utvikling naturlig har kommet tidlig. Nytenkning har blitt en livsstil og det har vi eksempler på fra eldre generasjoner.
Min farfar Marinius var en foregangsmann og en av de første med ordentlig landbruksutdannelse i Norge. Da han overtok gården i 1920 iverksatte han jordskifte over hele Eggeområdet. Han hadde mye erfaring med både stor landbruksdrift og landbruksmaskiner fra sin tidligere karrière som selger for Alfa Laval og gårdsbestyrer på Sem hovedgård. Min far Nils Martin Egge la om til ren hagebruks-produksjon i 1963, med hovedvekt på jordbær og epler. Han innførte selvplukk i 70-årene og var en pioner på området. Jeg overtok i 1982 da jeg var ferdig med min landbruksutdannelse, og er i dag 11. generasjon på Egge.

Egge gård flaske

Stor produksjon

I dag produserer vi ca 250 tonn jordbær og 1,5 million jordbærplanter i året. I tillegg har vi ca 30 000 epletrær som normalt gir 100 tonn epler hver høst, en stor del av disse eplene dyrkes økologisk. Gården er på 160 mål dyrket mark, med et tillegg på ca 800 mål leide arealer i Lier. Som forvalter av en unik arv, har jeg helt siden jeg overtok gården sett potensialet i norsk frukt og bær. Klimaet her i nord gjør at eplene våre får et høyt syrenivå og en særlig frisk smak. Jeg er også opptatt av at vi skal ha en naturlig og bærekraftig produksjon. De siste årene har vi utviklet en rekke nye produkter og for alle har vi fulgt samme formel; først et lite eksperiment, så prøveproduksjon og evaluering, og tilslutt fullskalaproduksjon. For en optimal utnyttelse av våre unike råvarer henter vi kompetanse og teknologi fra de beste fra både inn- og utland.

Produksjon av musserende vin

Det siste området vi har beveget oss inn på er vinproduksjon. Hvem ville tro at dette var mulig? Sommeren 2010 ble de første 1000 vinrankene plantet og 10. oktober 2014 høstet vi vår første ordinære avling. 500 nummererte flasker Egge Gård ONE, musserende hvitvin produsert etter champagnemetoden ble lansert 29. april 2015. Nok en milepæl i Egge gårds historie var rundet.

egge gård marken

Besøke gården?

Jeg håper produktene våre faller i smak. Dersom du er interessert i å besøke og lære mer om Egge Gård er du velkommen til å ta kontakt. Ta gjerne en titt på nettsiden vår: eggegaard.no. Vi er også på Facebook: facebook.com/eggegaard og instagram @eggegaard.

Presentasjon av:
Peder M.R. Egge
Egge Gård

Les også vår artikkel om Vinmonopolet sine åpningstider.