Vindistriktet Abruzzo i Italia

Historie

Fortsatt er det ingen som riktig vet hvorfor Montepulciano-druen er oppkalt etter landsbyen med samme navn, eller til Sangiovese-druen. Man trodde en periode at det var slektskap mellom de to druene, men dette har vist seg ikke å stemme.
Internasjonalt ble vin fra Abruzzo-regionen viden kjent da Miguel de Cervantes, den spanske forfatteren av Don Quijote, i høye ordelag priste kvaliteten på den lokale vinen Trebbiano d’Abruzzo.

Abruzzo har lange tradisjoner med hensyn til vindyrking, men samtidig var de på grunn av Appenninene isolert fra romernes og etruskernes vintradisjoner.

Vinindustrien i dag

Bare litt over tjue prosent av vinproduksjonen er DOC-klassifisert, selv om regionen totalt står for en femtedel av Italias totale produksjon. Storparten av vinen produseres i co-operativer og selges videre gjennom agenter til andre regioner i Toscana, Veneto og Piemonte for å blandes med disse regionenes viner.

Den beste vinen fra Abruzzo er regnet for å være Montepulciano d’Abruzzo som er basert på Montepulciano-druen. Dette skaper en vin som skiller seg markant fra Vino Nobile di Montepulciano i Toscana. Sammen med Trebbiano d’Abruzzo er Montepulciano d’Abruzzo blant de mest eksporterte DOC-vinene fra Italia.
Mesteparten av vinen produseres i provinsen Chieti. Viner som rager høyt kommer imidlertid ofte fra de fjellendte områdene i provinsene Pescara og Teramo i nord.
Trenden i regionen i dag har utviklingen gått mer og mer bort fra kooperativene til selvstendige vinbønder som satser mer på egen kvalitetsvin. Essensen i denne utviklingen er kombinasjonen av tradisjonelle vintradisjoner med moderne teknikker.

Druesorter og vintyper

De to dominerende druene i Abruzzo er Montepulciano-druen som er grunnlaget for regionens rødvin og Trebbiano d’Abruzzo som danner basis for produksjonen av hvite viner. Montepulciano er etter Sangiovese, Merlot, Negroamaro og Barbera den femte mest dyrkede vindruen i Italia.

Klima og Jordsmonn

På grunn av Adriaterhavet skapes det et moderat klima for vinmarkene i de vest-øst-vendte elvedalene der grunnen består av kalkholdig jord. Langs grensen mot Marche er jordsmonn, varierende klima og høyden over havet omtrent det samme som i flere andre tilsvarende vindistrikter i Toscana, Umbria og Marche, mens de fruktbare områdene lenger sør er varmere, flatere og fuktigere og bedre kan sammenlignes med klimaet i Sør-Italia.

Topografi

Apenninene strekker seg vest for Abruzzo og innbefatter også det høyeste punktet i fastlands-Italia. Fjellkjeden skaper et stabilt klima som blant annet stenger for uvær og stormer fra vest. Uvær fra øst kan allikevel herje og ofte skape tilstander som setter vinmarkene under vann. I sør grenser regionen til Molise, i nord mot Marche, i vest mot Lazio. Over 60 prosent av regionen er fjell og ulendt terreng.

Underområder

Abruzzo består av fire provinser. Omtrent to tredjedeler av all produksjon kommer fra Chieti. Noen av de beste vinene kommer imidlertid fra de nordlige provinsene Teramo og Pescara.

En spesialitet som lages på Montepulciano-druen er Cerasuolo. Dette er en dyp kirsebærrød vin som får fargen fra den sterkt pigmenterte druen og som bruker svært kort tid på maserasjonen før den presses.

Andre spennende viner er Montepulciano-viner som Terre di Vestini, Alto Tirino og Terre di Casauria.

Vinklassifikasjoner

Controguerra DOC produseres i Teramo-provinsen. Vinen ble klassifisert i 1996. Inntil da var Trebbiano d’Abruzzo DOC den eneste hvitvinen som var klassifisert fra Abruzzo. Andre DOC-viner er den rød/rosé Montepulicano d’Abruzzo (1968).
I tillegg kommer Colline Teramane DOCG (klassifisert 2003 – DOC siden1995) og flere IGT-viner.