Vindistriktet Alentejo i Portugal

Historie

Da romerne kom til Portugal var vinproduksjon i Alentejo-regionen allerede vel etablert og utviklet. Det var likevel romerne, med sin utviklede teknologi, som gjorde vindyrking til en del av livsstilen i denne regionen. Det er også mange indikasjoner på at den første Portugisiske vinen som ble eksportert til Roma kom fra Alentejo. Alentejo er en typisk landbruksregion og landskapet preges av vingårder og olivenlunder. Det dyrkes hvete og kanskje mest kjent: Kork. De mest kjente produktene fra området er helt klart olivenolje og vin. Den såkalte Comarca Alentejo (som på norsk betyr Alentejo-marken) ble etterhvert til dagens Alentejo provins. Provinsen er videre delt inn i øvre og nedre Alentejo (Alto Alentejo og Baixo Alentejo). I nyere tid ble også denne regionen, i likhet med de fleste vinregioner i Europa, angrepet av vinlusa (Phylloxera), og deretter to verdenskriger, som til sammen la store deler av vinproduksjonen i grus.

Vinindustrien i dag

Mange av de nye generasjonene med rødvin fra Alentejo-regionen inneholder importerte druesorter som Syrah og Cabernet-Sauvignon. Disse vinene lages som Vinho Regional. Vin fra Alentejo blir stadig mer populær i Portugal, noe vindyrkerne i andre vinregioner til stadighet klager på. Rødvinene er lette å drikke, rike og fruktige og har blitt meget populære i hovedstadens kafeer og restauranter.

Druesorter og vintyper

Selve stjernedruen i regionen er den hvite Antão Vaz som har frisk syrlighet og toner av tropisk frukt. Arinto- og Roupeirodruene har også frisk syrlighet mens druer som Diagalves, Manteudo, Perrum og Rabo de Ovelha brukes i blandinger. Den mest utbredte røde druen i Alentejo er Aragonez. Andre røde som bør nevnes er Moreto, Tinta Caiada og Tinta Grossa.

Klima og Jordsmonn

Alentejo-regionen befinner seg i den sørlige halvdelen av Portugal. Regionen dekker ca. en tredjedel av landet og er tynt befolket. Klimatisk sett er det meget utfordrende å dyrke vindruer her da regionen preges av et fattig, sandsteinbasert jordsmonn og et meget varmt klima. Nye produsenter har alikevel klart å vise at regionen har et godt potensiale. Det er både skifer, rosa marmor, granitt og sandstein å finne i grunnen i regionen.

Topografi

Det meste av Alentejo-regionen består av sletter og langstrakte åser. Fjell finner vi kun i nord/øst hvor Sao Mamede-fjellene reiser seg ved grensen til Spania. I dette området er luften kjøligere og landskapet grønnere.

Underområder

Det er åtte distrikter i Alentejo-regionen som har rett til å klassifiseres som Alentejo DOC. Dette gir dem retten til å bruke navnet på distriktet og navnet på regionen, på etiketten, for eksempel Alentejo-Borba. Distriktene i Alentejo-regionen er som følger: Portalegre, Borba, Redondo, Evora, Reguengos, Granja-Amareleja, Vidigueira og Moura.

Vinklassifikasjoner

Hele distriktet kan bruke Vinho Regional klassifikasjonen, mens enkelte distrikter er også klassifisert i den høyere kategorien DOC (Denominação de Origem Controlada), da som en Alentejo DOC. Vinho Regional tilsvarer den franske Vin de Pays klassifikasjonen. Tidligere har distriktsystemet IPR (Indicação de Proveniencia Regulamentada) vært i bruk, men det har man nå gått bort i fra.