Vindistriktet Alsace i Frankrike

Historie

Opp gjennom historien har Alsace skiftet på å høre til Tyskland og Frankrike et utall ganger, og ingenting har vært med på å forme dette området mer enn dette. Alsace ligger ved Rhinens øvre løp og dette har også vært med på å forme vinproduksjonen helt fra begynnelsen. Rhinen var nemlig regionens viktigste transportvei. Vi finner også tysk påvirkning i drueblandingene. Derfor finner vi noen av verdens mest kjente tørre Rieslinger, samt meget aromatiske Gewürztraminer-viner, i Alsace. Druesorten Pinot gris skal visstnok ha blitt ført til Ungarn på 1400-tallet og blitt hentet tilbake til Alsace 200 år senere. Vel tilbake ble den dyrket under navnet Tokay, tatt fra Ungarns meste kjente vin Tokaji.

Vinindustrien i dag

I etterkrigstiden har vinproduksjonen i Alsace steget jevnt og trutt. I 1967 ble 9400 hektar brukt til vindyrking, mens i 2007 var dette tallet steget til hele 15300 hektar. I den samme perioden har andelen Pinot gris økt til 15%, mens dyrkingen av Sylvaner er sterkt redusert. Det har også vært et økt fokus på kvalitet i regionen og dette har ført til utdelinger av AOC-status. Vin fra Alsace har også blitt gradvis søtere og det produseres mer og mer dessertvin i regionen.

Druesorter og vintyper

Den vinen som tidligere var kjent som Tokay d’Alsace er i dag kjent som Pinot gris, etter at den Ungarske regjeringen fikk gjennomslag for sitt krav om beskyttelse av Tokaij-navnet i 1993. Pinot noir-druen er den eneste som i denne regionen lager svak rødvin, og roséviner, ellers er alle viner fra Alsace hvite. De hvite vinene lages ofte av meget aromatiske druer som Gewürztraminer og Muscat. Andre kjente druer som dyrkes i regionen er Riesling og Sylvaner. Det lages også musserende vin i Alsace, disse er ofte kjent som Crémant d’Alsace.

Klima og jordsmonn

Vingårdene i Alsace er å finne langs en tynn landstripe som strekker seg i nord-sør retning langs de østlige hellingene til Vosgesfjellene. Vingårdene har altså Vosgesfjellene i vest og Rhinen i øst, og dette legger hovedgrunnlaget for klimaet i regionen. Vingårdene får en god balanse mellom temperatur, drenering og sol. Vosgesfjellene beskytter regionen mot regn, og det er derfor veldig tørt og solfylt her. Colmar er faktisk den tørreste byen i Frankrike med kun 500 mm regn pr. år. Mange av de beste vingårdene ligger i skråninger vendt enten mot sør-vest eller sør-øst.

Topografi

I tillegg til påvirkningen av Vosgesene, kjennetegnes topografien i Alsace av sine mange, slake åser. Det er i disse skråningene vi finner de fleste av regionens vinranker. Beliggenheten av vingårdene gjør også sitt til for at mange variasjoner av druetyper kan dyrkes, samt at åsene ofte gir bedre solforhold.

Underområder

Nesten all vin i Alsace produseres innen en av regionens tre AOC-betegnelser. Disse er Alsace, Alsace grand Cru og Crémant d’Alsace. Samtlige tre klassifiseringer dyrkes i det meste av Alsace. Regionen inkluderer rundt 2000 forskjellige produsenter i alle størrelser, men 90% av disse står for under 20% av den totale produksjonen. Som underområder regner man hele regionens rundt 70 små-kommune, der flere av disse er hjemsted for store kooperativer, eller en av de mer kjente ”domaines” som Domaine Zind-Humbrecht og Hugel & Fils.

Vinklassifikasjoner

Vinprodusenter i Alsace er pålagt ved lov å tappe sin vin på høye flasker kjent som flûtes d’Alsace. I AOC-reglementet er disse flaskene kalt vin du Rhin, altså Rhinvinflasker. Disse flaskene er også godt kjent fra Tyskland, men her er de ikke lovpålagt. Det fins to innhøstingsklassifikasjoner; Vendange Tardive(VT) som betyr sen innhøsting og Sélection de Grains Nobles (SGN) som betyr utvalg av noble druer. For begge disse klassene gjelder at de ofte har litt høyere alkoholinnhold og samtidig litt lavere sukkerinnhold.