Historie
Aragon er i dag en selvstendig spansk region som er delt inn i tre provinser og 33 fylker. Kulturelt og historisk har regionen en svært interessant bakgrunn, blant annet fra tiden før og etter romerne som Marca Superior. Etter at romerne trakk seg tilbake, var regionen i fire hundre år under muslimsk styre som kongedømmet Saraqustah. Som land tilhørte Aragon i sin tid den frankisk-spanske marken Marca Hispanica. Senere kom grevskapet Aragon og kongedømmet Aragon før det ble et eget rike eller krone.
Vinindustrien i dag
De store co-operativene har spilt en viktig rolle i produksjonen av tradisjonell vin fra regionen, men vinen ble ofte solgt i bulk. I dag tappes stadig mer på flaske, ofte basert på Garnacha, Carinena og Tempranillo. I og med både bedre produksjonsmetoder og effektiv markedsføring har etterspørselen fra et stadig mer krevende marked økt.
Druesorter og vintyper
Som landskapet er også vinene fra Aragon varierte og forener gamle tradisjoner og druer som Moristel med internasjonale druer som Cabernet Sauvignon. Etter hvert som moderne metoder har gjort sitt inntog, er vinene blitt lettere og friskere i stilen.
Klima, topografi og jordsmonn
Omgitt av Pyreneene og fellkjeden Sistema Iberica på hver sin side løper Aragon gjennom Ebro-dalen med sine frodige åkre og produksjon av korn, frukt og grønnsaker. Klimatisk og geologisk danner regionen en varierende ramme av grønne daler og snødekte fjelltopper til tørre sletter og ensomliggende åser, noe som skaper svært varierende klimaforhold. I de lavereliggende områdene nær ørkenen Monegro kan heten til tider bli uutholdelig, mens Pyreneene på sin side kan forårsake temperaturer under frysepunktet. De laveste områdene i regionen ligger på 200 moh med en gjennomsnittstemperatur på 14 grader C. I fjellene ligger temperaturen på mellom elleve og tolv grader C.
Underområder
Regionen består av tre provinser, Teruel, Huesca og Zaragoza – med Zaragosa som regionhovedstad. Huesca er den nordligste provinsen og grenser mot Frankrike, mens regionen grenser mot Catalonia i øst, Navarra, Castile y Leon og Rioja i vest og Castilla La-Mancha i sør.
Vinklassifikasjoner
Aragon har dyrket frem fire DO-områder. Det første er Somontano som ligger ved foten av Pyreneene. Her produseres både hvitvin, rosé- og rødvin med flere varianter som Garnacha, Tempranillo (Tinto del Pais) og Macabeo i tillegg til Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.
Det andre DO-området er Carinena som også er navnet på druen som er mest benyttet. I senere tid har Garnacha tatt mer over. I tillegg brukes Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon. Mest populært på den hvite siden er Viura. En del rosé produseres i tillegg til søte dessertviner basert på Muskatell-druen.
I Campe de Borja er de Garnacha som dominerer. Vinene herfra er ofte basert på gamle vinstokker som frembringer kraftige, robuste og konsentrerte viner. I blandinger blir Tempranillo, Mazuelo, Merlot og Syrah i tillegg til Cabernet Sauvignon ofte brukt.
Vin fra Calatayud baserer seg også i stor grad på Garnacha. Calatayud Superior blir her laget på gamle vinstokker som er mer enn 50 år gamle. Dette er spesielt elegante, smaksfulle viner. Hvitvin lages på Viuara (Macabeo), Chardonnay og Malvasia. I tillegg lages det en populær rosévin som baserer seg på Garnacha.
I tillegg til de fire DO-områdene finnes én VP-klassifikasjon (Vino de Pago) og seks Vino de la Tierra (landvin).