Vindistriktet Baden i Tyskland

Historie

Regionen Baden har lange tradisjoner for vinkultur. De første nedtegnelsene om dette finnes i dokumenter fra ellevehundretallet, men det er godt mulig at vindyrkingen spredte seg til den andre siden av Rhindalen lenge før dette. En familie som går igjen i områdets vinkultur er grevene av Katzenelbogen, som drev områdets gods, og som utmerket seg med å være de første som plantet Riesling rundt Rüsselsheim i 1435. Gjennom tiden var regionen fast hoffleverandør til den hellige Romerske Keiseren, noe vi vet siden viner fra regionen finnes dokumentert i keiserhusets budsjetter.

Vinindustrien i dag

Med et samlet areal på 16 000 ha er regionen et av Tysklands største vinområder. Baden nyter ikke helt det samme omdømme som mange av de mindre regionene, selv om produksjonen kan sammenliknes med det som foregår i det franske Elsass. Mesteparten av produksjonen i Baden skjer i dag i rundt hundre kooperativer, som til sammen er ansvarlige for 85% av regionens vinproduksjon.

Vinklassifikasjoner

Målestokken for hva som gjelder som kvalitetsvin og predikatsvin er noe høyere i Baden, enn de er i resten av den Europeiske Unionen og i Tyskland. Derfor er det vanskelig å velge «feil» når man har en eksportert vin fra området i hendene. Noe av det mer eksotiske regionen har å by på er hvitvin av røde druer, noe som er en sann forlystelse.

Druesorter og vintyper

Avarter av druesorten Pinot utgjør nesten 60% av vinen som produseres i Baden. Pinot Gris, eller Grauburgunder på tysk, utgjør 10%, mens Pinot Noir, eller Spätburgunder, dekker hele 40% av områdets vinmarker. Den hvite andelen av høsten utgjøres av Riesling, Müller-Thurgau, og Gutedel.

Et av områdets spesialiteter innebærer å lage hvitvin av røde druer, eller rettere sagt å behandle røde druer slik som man behandler hvite druer. I den vanlige gjæringen av rødvin blir skallet som bærer mesteparten av pigmentet ikke skilt ut før etter gjæringen. Hvis dette skjer etter pressing, får man en meget interessant og gylden rødvin, som gjerne omtales som Blanc de Noir.

Klima og Jordsmonn

Regionen er den varmeste av de tyske vinområdene, og den varme luften som runder alpene, blir beskyttet av Schwarzwald og fjellandskapet som strekker seg mot Bayern. Baden har en relativt lang utstrekking med mange forskjellige jordsmonn. Landskapet er sovende vulkansk og har en mengde hauger og forkastninger der jordsmonnet er rikt på mineraler.

Topografi

De største områdene ligger på den østlige bredden av Rhinen, og området er preget av slake hauger som langsomt daler ned mot elven.

Underområder

Regionen er delt inn i ni distrikter som omkranser Rhinen og sideelvene. Fra nord til syd har vi, Tauberfranken langs elven Tauber. Langs Rhinen kommer vi så til Badische Bergstrasse, som følges av Kreichgau. Deretter følger Ortenau og Breisgau som grenser opp mot Schwartzwald, og er et av de mest populære destinasjoner for turister i Tyskland. Keiserstuhl og Tuniberg er også nominelt del av Breisgau, men er selvstendige vindistrikt. Mellom Freiburg og Basel kommer vi så til Markgräflerland som kombinerer landsbyidyll langs Rhinen, med den tette Schwartzwald i bakgrunnen. Over Klettgau kommer man så til den sydligste regionen rundt Bodensee. Her finner man bratte vinberg og en av de mest populære destinasjonene for innenlandsk vinturisme.

Tauberfranken

Oppdag den pittoreske vinregionen Tauberfranken, et fortryllende område som vil fange sansene dine. Fordyp deg i skjønnheten til bølgende vinmarker, sjarmerende vinlandsbyer og eksklusive viner som vil friste smaksløkene dine. Opplev den rike historien og tradisjonen med vinproduksjon mens du utforsker de naturskjønne landskapene.

Slapp av i koselige vinkjellere og nyt deilige vinsmakinger, der du kan smake på de unike smakene og aromaene som gjør Tauberfranken-vinene virkelig eksepsjonelle. Enten du er en vinkjenner eller bare søker en minneverdig ferie, lover vinregionen Tauberfranken en uforglemmelig reise, fylt med skjønnhet, kultur og den herlige essensen av gode viner.

Badische Bergstrasse

Oppdag de rike smakene og den stolte tradisjonen som gjør disse vinene så unike. Badische Bergstrasse-viner tilbyr en uimotståelig blanding av kvalitet og lidenskap som vil fortrylle smaksløkene dine.

La deg rive med på en reise gjennom vinmarkene og opplev de bølgende landskapene prydet med vinranker, som skaper den perfekte atmosfæren for disse eksklusive vinene. Utforsk det autentiske og sjarmfulle vinområdet Badische Bergstrasse og bli inspirert av historien, håndverket og den unike karakteren i hver eneste slurk. Velkommen til verdenen av Badische Bergstrasse-vin – oppdag den i dag!