Vindistriktet Beiras i Portugal

Historie

Beirasregionen har lenge lidd under etterdønningene av en skandale som fant sted i Bairradadistriktet tidlig på 1700-tallet. På denne tiden ble det inngått en handelsavtale med England og eksport av portvin ble en gullgruve. Det ble avslørt at mange Bairradaviner ble eksportert som portvin, og Bairradavin ble også blandet inn i portvinen for å øke profitten. Portugisiske myndigheter var meget klar over eksportverdien av portvin, og satte derfor inn tiltak for å sikre portvinens rykte. Alle vinranker i Bairrada ble rykket opp med røttene og distriktets rykte var ødelagt. Ikke før i 1980 fikk distriktet offisielt tildelt benevnelsen Portugisisk vinregion.

Vinindustrien i dag

Regionen er klassifisert som en Vinho Regional (VR), en klassifisering som er meget lik den franske Vin de Pays. I Beiras produseres det viner av alle mulige sorter, inkludert musserende vin og sterkvin. Dao, et av Portugals eldste vindistrikter, ligger her. Dao er hjemmet til Touriga Nacional-druen som er den viktigste druen i portvin.

Druesorter og vintyper

Det produseres en stor variasjon vin i Beiras, de røde vinene er typisk meget rike og har dyp farge. De lages hovedsakelig av druer som Baga, Castelao, Rufete, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Touriga Nacional. Regionens hvitviner er ofte basert på Fernao Pires og Bical. Baga er helt klart den dominerende røde druen i regionen. En av årets store utfordringer for vinbøndene i regionen er når de store Baga-avlingene trues av høstregnet som blåser inn fra Atlanterhavet. I moderne tid har hvitvinene i området utviklet seg til å bli friske og fruktige basert hovedsakelig på Encruzadodruen.

Klima og Jordsmonn

I vest har Beirasregionen et typisk maritimt klima mens de østlige delene deler det kontinentale spanske klimaet med varme og tørre somre. Sandete jordsmonn dominerer kystlandskapet, mens det innover i landet overtas av sandstein og leire.

Topografi

Beirasregionen (Beira Alta og Beira Baicha) ligger mellom Duoroelven i nord og Taguselven i sør. Regionen strekker seg helt til Spaniagrensen i øst og til Atlanterhavet i vest. På vestkysten møter sandstrendene de Atlantiske furuskogene. Lenger inn i landet hever fjell og høysletter seg over landskapet. Her finner vi Serra de Estrela, de høyeste fjellene i Portugal.

Underområder

Beirasregionen består av 10 distrikter med enten DOC eller IPR klassifikasjoner. Av disse kan nevnes Dao DOC, Bairrada DOC, Lafoes IPR, Encostas da Nave IPR. Den kanskje mest kjente vinen i regionen er Dao DOC. Dette distriktet ligger på et platå som er beskyttet på tre sider av høye fjell. Dette gir distriktet et temperert klima og beskytter det for påvirkning fra Atlanterhavet. Regionens vingårder befinner seg på sandete, veldrenert grund som igjen ligger på granittfjell.

Vinklassifikasjoner

Beiras brukes som navn på klassifikasjonen IGP (Indicacoes Geograficas Protegidas) som dekker regionen som helhet. Denne klassifikasjonen var tidligere kjent som Vinho Regional. Vi finner også flere DOC-titler (Denominacao de Origem Controlada) i regionen hvor de mest kjente er Bairrada, Beira Interior og den berømte Dao.