Vindistriktet Breede River Valley i Sør-Afrika

Historie

Breede River Valley er en elvedal i provinsen Western Cape i Sør-Afrika. Reiser man nordover fra Cape Town, møter man på elven som renner fra vest til sør-øst, og munner ut i Port Beufort. De vestlige fjellene, Cape Fold Belt, som omgir dalen, utgjør den første naturlige grensen i landet, slik den ble opplevd av europeiske nybyggere på 1700-tallet. Området ble først kolonisert av nederlendere på 1730 tallet. Her fant de et rikt beiteland, hvor også elefantjakt kunne bedrives i stor skala. Området er ikke tradisjonelt et vin-område, men var et sentrum for kjerrebygging før jernbanene kom. Da jernbanen tok over i 1899, etter den andre Britiske erobringskrigen, gikk folk over til strutsefarmer som levebrød. Da dette kollapset med finanskrisen i 1928, gikk mange bøndene over til frukt og vin, noe som har holdt seg som en næringsvei til den dag i dag. De første drueplantene fant veien til Worcester rundt 1850, sammen med tyske innvandrere som begynte å dyrke opp landet rundt byen. I første omgang ble druene brukt til rosiner, men under Den andre verdenskrig skjøt vinkulturen fart.

Vinindustrien i dag

Dalens største by er Worcester, som er et viktig gjennomfartspunkt for vei og jernbanen som forbinder Cape Town med Johannesburg. Byen ligger ikke mer enn 100 kilometer unna Kappstaden, og er et yndet utfluktssted for bybefolkningen. Over 25 forskjellige storbruk tilbyr god vin, kombinert med turisme, samt fremragende hesteoppdrett. Noen av de store brukene er fullstendig mekaniserte og hypermoderne i sin driftsform, mens mange andre benytter seg av tradisjonelle produksjonsmetoder. Regionen står i dag for en fjerdedel av alle druer i Sør-Afrika, men ikke alt blir vin. Det produseres fortsatt både rosiner og brandy, i tillegg til vin.

Druesorter og vintyper

Det tørre klimaet, og det karrige jordsmonnet, er meget vennlig mot mange sorter druer. Chenin Blanc og Chardonnay dominerer, men Pinotage og Pinot Noir er også vanlige sorter. Enkelte wards, som Bonnievale i underområdet Robertson, produseres det meget gode viner av Shiraz og Chardonnay. Worcester er kjent for dessert-viner basert på Hanepoot, samt viner av Muscadel. Enkelte andre wards og underområder bruker også Colombard, Chenin Blanc, Semilon og Ruby Cabernet.

Klima og Jordsmonn

Området har et middelhavsklima, med begrenset nedbør i visse områder. I den nordvestre delen av dalen er det større muligheter for nedbør, med opptil 1000 mm per år, mens områdene rundt Worcester kun ser 175 mm per år. Mesteparten av nedbøren faller på våren og i september. Fra desember til mars er området meget varmt, og man kan oppleve temperaturer mellom 30 til 40 varmegrader. På vinterstid kan det falle snø på fjelltoppene, men den lander så godt som aldri i dalbunnen. Slettelandet her et jordsmonn som er meget variert, siden det er formet av alluviale avleiringer av stein og slam som over lange tider er blitt spylt ut av de omringende fjellene.

Topografi

Det alluviale slettelandet ligger fra 80 meter og opp til 250 meter over havet, og er omgitt av toppene til Cape Fold Belt. Disse fjellene når opp til rundt 2000 meter over havet. Dalen varmes opp som en gryte på sommeren, fordi fjellene hindrer havbrisen OG mye av nedbøren fra å nå området.

Underområder

Breede River Valley inneholder tre vindistrikt og 15 wards. De tre distriktene er Breedekloof og Robertson, og områdets bysentrum, Worcester. Kjente wards inkluderer McGregor i Robertson, og Hex River Valley i Worcester.

Vinklassifikasjoner

Når det gjelder opphav og innhold er reglene strengere for sør-afrikansk vin, enn det vi ser i andre av den nye verdens vindistrikt. Wine of Origin (WO) angir nøyaktig druetype og hvor druene er dyrket. 100% av druene må komme fra området som er oppgitt, mens viner merket ”Single vineyard” må inneholde druer fra et område på mindre en 5 ha. Er flasken merket ”Estate wine”, kan druene komme fra gårder som ligger nære hverandre, så fremt selve produksjonen foregår på samme sted. Systemet er mer slepphendt når det kommer til regulering av irrigasjon og andre detaljer rundt selve dyrkingen.