Vindistriktet Castilla-La Mancha i Spania

Historie

Foruten berømmelsen fra Don Quixote har Castilla-La Mancha en lang og rik (vin)historie. Her foregikk mange av trefningene mellom kristne og muslimer mellom det 11. og 13. århundre, og her ble Isabella av Spania og Ferdinand av Aragon forent i ekteskap i 1482. Resultatet av unionen ble Kongedømmet Castilla og Grevskapet Aragon som igjen ble begynnelsen til det moderne Spania.

Vinindustrien i dag

Provinshovedstaden i Castilla-La Mancha er Toledo. I dette tynt befolkede området ligger samtidig verdens største vindistrikt. Det meste av vinene herfra er masseproduserte og eksporteres til mer eller mindre hele verden.

Klima, topografi og jordsmonn

Middelhavsklimaet, iblandet et mer kontinentalt klima, gir varme somre og kalde vintre der temperaturer under null ikke er uvanlige. De fleste gårdene ligger på mellom 500 og 700 moh, men enkelte kan befinne seg opp mot 1000 moh. I vekstsesongen er det ikke uvanlig med svært høye temperaturer, og samtidig lite nedbør. De tre elvene i området er svært viktige for vindyrkingen, selv om de ofte tørkes helt ut når heten er som verst om sommeren.

Underområder, druesorter og vintyper

DO Almansa ligger i den sørøstlige delen av Albacete-provinsen og ble etablert i 1975. Vintrene kan være røffe og gi temperaturer ned mot minus 5 grader C. Ellers er området preget av middelhavsklima. Druetypene som blir benyttet er Cencibel, Monastrell, Macabeo og Garnacha Tintorera. De fleste vinmarkene ligger på sletteland på cirka 700 moh. I tillegg blir det plantet druer høyere opp i de omkringliggende åsene.

DO Dehesa del Carrizal ble etablert i Ciudad Real i 2006. Området er preget av et kontinentalt klima med kalde vintre og sterk sommervarme. Vinmarkene ligger imidlertid på cirka 900 moh i fjellene rundt Toledo, noe som medfører sen innhøsting med tilsvarende modningstid. De tillatte druevariantene er Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo og Merlot (røde) og Chardonnay i hvitvinene.

DO Dominio Valdepusa blir produsert i Malpica del Tajo, et flatt område langs elva Tajo. Etableringen skjedde i 2003. Vinplantene settes ut på cirka 400 moh og er til dels utsatt for ekstreme svingninger mellom sommer og vinter. Det produsere kun røde viner basert på Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdog og Merlot.

DO Finca Elez ligger i Albacete-provinsen og sentralt ved Alcazar-fjellene. Distriktet fikk sin egen DO-designasjon i 2002 etter først å ha vært privat. Temperaturforskjellene kan mellom sommer og vinter komme opp i 20 grader. Vinmarkene ligger på rundt 1000 moh. Det lages både hvite og røde viner basert på Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah

DO Jumilla lager noen av Spanias flotteste og mest kjent viner. De bløte og balanserte vinene har høy kvalitet og får sitt grunnlag fra et behagelig Middelhavsklima.

DO La Mancha fikk sin status i 1973. Landskapet består i storparten av enorme flate sletter. Vinmarkene ligger på rundt 700 moh. Det kontinentale klimaet gir store utslag i klimaforholdene. Det kan bli opp i mot 45 grader C om somrene, med lite regn om vinteren og en temperatur som kan krype ned mot minus 15 grader C.

DO Valdepenas er et av de eldste vindistriktene i Spania, beliggende i Ciudad Real-provinsen med ekstreme kontinentale værforhold. DO-status ble etablert i 1932. det produseres både røde og hvite viner basert på flere typer druer.

De andre DO-distriktene i Castilla-La Mancha er DO Manshuela, DO Mentrida, DO Mondejar, DO Pago Guijoso, DO Ribera del Júcar og DO Uclés.

Vinklassifikasjoner

I tillegg til DO-klassifikasjonen benyttes også Joven som betyr at vinen ikke lagres, Joven con barrica (kort lagring på fat), Crianza – med ikke kortere lagring enn to år og 6 måneder på eikefat. Lagringen skal avsluttes på flasker. Reserva skal lagres minst 36 måneder og 12 av disse på eikefat og den siste tiden på flasker.