Vindistriktet Castilla i Spania

Historie

Castilla ligger sør og vest for Madrid, omkranset av Castilla y Leon, Aragon, Madrid, Valencia, Extremadura og Andalusia. Regionen strekker seg over et stort område fullt av historiske steder og tradisjoner. Blant annet er regionen berømt for sin ost, Manchego, og ikke minst for antihelten Don Quixote. Flere av de historiske severdighetene er en del av verdensarven, og er derfor oppført på UNESCO’s liste ”World Heritage”.

Vinindustrien i dag

Særlig etter at Spania ble med i EU i 1986, har utviklingen av vinproduksjonen vært rivende. Tradisjonelt begynte det som i så mange andre regioner med masseproduksjon av billig vin til å skje nærmest en revolusjon i retning av mer karakterfaste viner med særpreg og personlighet. Vilje til å eksperimentere, blande gammelt og nytt samt ta i bruk nyere produksjonsmetoder, og ikke minst et kritisk forhold til utvalg av de beste druene, har ført til underverk. Selv om fortsatt mye går til bulk, finnes det nå viner i verdensklasse fra Castile La Mancha.

Druesorter og vintyper

På grunn av de relativt tøffe betingelsene for vindyrking i regionen, er det bare hardføre druer som tradisjonelt har overlevd. Fremst av disse er Airen. Den er imidlertid ikke særlig anerkjent i produksjon av kvalitetsvin, så produsentene benytter ofte blandinger med Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Alicante Bouschet, Garnasha, Syrah, Monastrell og Bobal.

Klima og Jordsmonn

Klimaet er kontinentalt. Temperaturene varierer mye. Det er store forskjeller mellom natt og dag og mellom de ulike årstidene, opp i mot 40 grader om sommeren til under frysepunktet på de kaldeste dagene om vinteren. Betingelsene for vindyrking i Castilla La-Mancha er derfor utfordrende, men også derfor med desto større potensial for gode viner. Små avlinger og en kultur der vinbøndene ser på vinlaging mer som håndverk enn produksjon, frembringer til dels eksellente viner i aller øverste (pris)klasse.

Topografi

Castilla La-Mancha har to distinkte topografier. Meseta er sletteland. Dette flate området er så igjen omkranset av fjell som danner regionens naturlige grenser. Vinmarkene ligger på fra 500 til 700 meter over havet. Takket være elvene Guadiana, Guadalquivir og Tagus og et par andre elver føres det livsblod til regionen, for det kan til tider være så varmt og tørt at det truer avlingene på grunn av for lite nedbør. På grunn av faren for tørke, er det i de senere årene tatt i bruk overrislingsanlegg som bidrar til å opprettholde avlingene når somrene blir for tørre og varme.

Underområder

Castilla La-Mancha består av fem provinser, Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara og Toledo som er regionhovedstaden. La-Mancha utgjør mer enn 190 000 hektar. Dette gjør området til det største vindistriktet i verden. Mer enn 20 000 vinbønder og 300 produsenter (DO-bodegas) bidrar til den regionens vinindustri.

Vinklassifikasjoner

Regionen har 9 DO-klassifiserte områder i tillegg til 8 Pago-vingårder som er privateide eiendommer. Noen av disse produserer noen av de fineste vinene i Castilla La-Mancha. Noen gode DO-viner er DO La Mancha og DO Valdepenas. I tillegg kan blant andre DO Almansa, DO Manchuela og DO Riber del Jucar anbefales.