Vindistriktet Castilla y León i Spania

Historie

Castilla y Leon er den største av de selvstyrte regionene i Spania og ligger nord for Madrid. Regionen dannes av provinsene Leon, Palencia, Avila, Burgos, Segovia, Zamora og Valladolid. Det ble dyrket druer og laget vin i regionen lenge før Rioja og La Mancha, men først i senere tid er vin fra Castilla y Leon blitt kjent på verdensbasis. Historien hevder at det var munker fra Cluny på vei til Santiago de Compostela som var opphavsmennene til vinstokkens utbredelse i regionen. Det var med klostrene at vinproduksjon fikk sitt betydelige oppsving. Vindyrking går imidlertid helt tilbake til romertiden.

Vinindustrien i dag

Castile y Leon produserer et variert utvalg av vin, fra de friske hvite vinene fra Rueda til de mer robuste og potente vinene fra Toro. Selv om vinene fra dette området ikke er like kjent som de fra Rioja og andre spanske distrikter, kjemper de i dag helt i toppen om vinkjenneres anerkjennelse verden over. Noen av de mest berømte og innovative vinene fra Spania kommer herfra, med Ribera del Duero som selve kronen på verket.

Druesorter og vintyper

Det blir anvendt flere druevarianter i regionen, som Cabernet Sauvignon, Garnacha, Garnacha Tinta, Malbec og Malvasia, Merlot, Palomino og Tempranillo for å nevne noen.

Klima, topografi og Jordsmonn

Høysletten omkranses av fjell og danner grense mot Portugal med Spanias største elv, Duero. Grensene mot nord skapes av Cordillera Cantábrica, i øst av Sistema Iberíco, Sistema Central i sør, fjellene og León i vest.
(Se mer om klima i ”Underområder”)

Underområder

DO Arlanza strekker seg fra sørøst av Palencia og til vest for Burgos. Et variert landskap med bølgende åser og slake sletteområder danner rammen om vinmarker som ligger på litt over 600 moh til i underkant av 800 moh. Et middelhavsklima med atlantiske innslag skaper vintre med dager og netter som kan synke til under null grader C og de tørrere og varme somrene.
DO Arlanza fikk sin status i 2007. Det meste er rødvin, men noe rosévin blir også laget. De vanligste druene i rødvinsproduksjonen er Tinta del Pais, Garnacha, Cabernet Sauvignon og Mencia.

DO Arribes i regionens nordvestre del ligger i provinsen Salamanca og i den sørøstre provinsen Zamora. Vin er blitt laget her helt siden middelalderen.
I elvedistriktene rundt Duero og de tilliggende elvene er det en blanding av middelhavsklima med atlantisk innflytelse. På høyslettene er klimaet mer kontinentalt.

I nordvest regjerer DO El Bierzo i dalen hvor elven Sil går. Designasjonen ble bestemt i 1989. Vinmarkene nyter godt av middelhavsklimaet med Atlanterhavet som balanserende motvekt. På grunn av elvene blir det heller ikke så ekstreme temperaturforskjeller.

DO Cigales ble DO-klassifisert i 1991, men vinproduksjon har eksistert her siden 900-tallet. Vinmarkene ligger på rundt 760 moh. og preges av et kontinentalt klima med atlantiske innslag og store forskjeller mellom sommer og vinter. Tinta del Pais blir dyrket på ca 70 % av arealet.

Vinklassifikasjoner

Castilla y Leon er et Vino de la Tierra-område som rager et trinn opp fra Vino de la Mesa. I tillegg til DO-klassene finnes også betegnelser for vinens alder.