Vindistriktet Central Valley / Valle Central i Chile

Historie

De første vanlige kultur-vinplantene kom til den ny verden etter erobringen av Mexico, men det eksisterte også innfødte ville vinplanter flere steder i Amerika. Mest sannsynlig kom kulturvinen til Chile, fra Mexico, over det erobrede Peru. I følge mytene var det erobreren av Chile, Francisco de Aguirre, som plantet den første vinen, men vi vet med sikkerhet at jesuittiske munkeordener, som misjonerte i landet, begynte å kultivere Muscatel og Torontel, samt tidlige varianter av Albilho og Mollar.

Vinindustrien i dag

Valle Central er et enormt område som inneholder flere kjente vindistrikt, som Maipo dalen, kjent for god Cabernet Sauvignon. I Colchagua-provinsen finner vi regionen Rapel, som er kjent for sin Carmenere og Cabernet. I Curico finner vi både røde og hvite viner, men området er best kjent for Chardonnay. I Maule-dalen finner man fortsatt mye av den lokale («land») Pais-druen, men den erstattes for tiden med andre rødvinsdruer. Mesteparten av dagens eksport kommer fra denne regionen, og selges verden rundt for en rimelig penge. En middagsvin fra Valle Central er som regel et godt valg.

Druesorter og vintyper

Hoveddelen av produksjonen er Cabernet Sauvignon og Camenere, som brukes til å lage kraftige dype rødviner. Cabernet Sauvignon pleide å være verdens mest populære druesort, til den ble innhentet av Merlot for noen tiår siden. Merlot er også prominent i sentraldalen. Pais er den siste godt representerte varianten, og denne druen har spilt en stor rolle i Chiles vinkultur. Dette er den «innfødte» varianten, eller etterkommeren etter de første druene som ble kultivert i landet. Druene er også kjent som Criolla Chica (Mulatt Jenta) i Argentina, eller som Negra Peruana i Peru.

Klima og Jordsmonn

Området opplever delvis en straff for gamle synder når det gjelder jordsmonn. Spesielt i Maipo og i Maule har den gamle formen for oversvømmelses- irrigasjon ført til en forsalting av jorda. Denne samme rovdriften har også ført til mangel på nitrogen og kalium i jordsmonnet. Vanligvis er dette et resultat av manglende omgraving av jordsmonnet, og en fokus på store avlinger i tidligere tider. Moderne metoder har slått igjennom i Chile siden slutten av 80-tallet, men det tar tid å rette opp i slike problemer.

Topografi

Valle Central strekker seg sydover fra hovedstanden Santiago, og er det viktigste landbruksområdet i landet. Elveleiene går på tvers av dalen, som utgjøres av forhøyninger langs kysten på den ene siden, og Andes-fjellkjeden på den andre siden. Den flate dalbunnen strekker seg 1 500 kilometer sydover til Puerto Montt.

Underområder

Valle Central inneholder mesteparten av de chilenske vinmarkene av stor størrelse, selv om man finner små områder, opp mot de nordlige ørkenområdene hvor det også dyrkes fremragende viner. De mest kjente områdene i Valle Central er Maipo og Maule, som også er landets største. Colchagua, ved siden av Cochapoal, og den sydlige Bio Bio, er også verdt å nevne for den store oversikten.

Vinklassifikasjoner

Der finnes ingen strenge lovverk for merking av chilensk vin, men landet har en 85% regel når det kommer til druetypen på etiketten, og hvilken av de gedigne regionene vinen kommer fra. Samtidig må vin som eksporteres holde over 11,5 % alkohol. Dette gire en minimumskvalitet som kan sammenliknes med europeisk regionvin, eller «Landeswein».