Vindistriktet Coastal Region i Sør-Afrika

Historie

Hele Coastal Region strekker seg omtrent 100 kilometer fra nord til syd, og 50 kilometer fra Atlanteren i vest til Boland-fjellene og Breede River Valley i øst. Sør-Afrikas Vinkultur begynte i Coastal Region, med brennpunkt i Constantia og Stellenbosch. Kappstadens andre guvernør, Simon van der Stel, grunnla Constantia som et vingods, og var også ansvarlig for å grunnlegge byen Stellenbosch i 1679. Hugenottiske flyktninger som ankom kolonien sent på 1600-tallet, bidro til å utvide vinkulturen med sin kunnskap. Disse brakte også med seg nye druesorter. Hugenottene slo seg spesielt ned i Paarl og Tulbagh, samt Swartland. Utover det følgende århundret var «portvin» fra Constantia en meget ettertraktet vare i mange av Europas fyrstehus.

Vinindustrien i dag

Coastal Region er i dag et av de største vin-områdene i Sør-Afrika, og er del av regionen Western Cape. Coastal Region alene er ansvarlig for halvparten av landets samlede vinproduksjon. Underområdene her er Paarl, Franschhoek, Stellenbosch, Cape Point, Darling, Tulbach, Tygerberg og Swartland.

Druesorter og vintyper

Der er stor variasjon i hvilke druetyper som er dyrket i Coastal Region. Sauvignon Blanc finner man langs hele kysten, spesielt i Tygerberg, Constantia og på Cape Point. Bush Vine/Sauvignon Blank fra Darling er noe av det mer spesielle en kan komme over. Det varmere klima langs fjellene har mer Shiraz, Chenin Blanc og Pinotage å by på. I de sydlige traktene rundt Stellenbosch og Constantia finner man også mye Cabernet Sauvignon og Merlot, som gjerne blandes i det som kalles en Bordeaux Blend.

Klima og Jordsmonn

Klimaet er påvirket både av fjelluften og havbrisen. Kystnære områder har følgelig et fuktig klima, mens innlandsområdene kan sies å nyte godt av et middelhavsklima. Benguelastrømmen som treffer kysten, leverer vanligvis kald sønnavind som kjøler ned de kystnære områdene, men som har begrenset effekt lengre innlands. Fjellene bidrar til lave nattetemperaturer og fanger opp skyer og nedbør. Siden regionen er stor, er det store variasjoner i jordsmonn. Mellom Constantia og Darling finner man mye granitt, mens man i enkelte områder rundt Tygerberget og Swartland finner den lokale stenene Malmesbury Shale. Lengre innlands finner man lommer av granitt, men sandstein er vanligere, spesielt rundt Stellenbosch, i Franschhoek og i Paarl.

Topografi

Regionene ligger mellom høye fjell, og er beskyttet mot den kalde antarktiske havbrisen sydfra av Hottentots-Holland-fjellene. Regionen er derfor varmere en Walkers Bay og Overberg, som ligger på den andre siden av dette naturlige skillet.

Underområder

Coastal Region inneholder 8 distrikt og 17 wards. Swartland er et gigantisk distrikt som utgjør nesten halvparten av området. Paarl og Tulbagh er to store distrikt i syd-øst. Darling og Tygerberg genser også mot Swartland, og er to små områder som det lønner seg å se etter. Det samme gjelder for Stellenbosch og det kjølige Cape Point.

Vinklassifikasjoner

Sør-Afrikanerne er gode på dette med korrekt merking av vin og har adoptert de viktigste delene av det franske AOC-systemet, selv om det er mindre strenge regler på tillatte kryssinger og sorter, eller på hvordan stokkene skal stå eksponert. Alle viner fra Sør-Afrika skal være merket i henhold til WO (Wine of Origins). Det betyr at merkingen forteller nøyaktig hva innholdet i flasken er og hvor druene kommer fra, ned til nærmeste 4 ha.