Vindistriktet Colchagua i Chile

Historie

Vinen kom til Chile sammen med Conqistadorene på 1550 tallet. Det jesuittiske klostervesenet tok hånd om vindyrkingen og odlet fram en lokal variant av det som den gang var kjent som den Vanlige Sorte Druen. Denne lokale varianten stod lenge for produksjonen av bordvin til nasjonalt konsum. Eksportforbud i kolonitiden begrenset utvidelsen av vinmarkene, men etter uavhengigheten, begynte den rike overklassen å importere nye franske stokker til regionen rundt Santiago etter 1850.

Vinindustrien i dag

Lokalt konsum har forandret seg kraftig i løpet av de siste femti årene, og selv om vin fortsatt er en vanlig del av maten i området, har kvalitet begynt å telle mer en kvantitet. Den Chilenske vinkulturen var den første i Sør-Amerika til å modernisere, og forberedte seg på eksport til USA. De politiske omveltningene som preget landet tidligere, gjorde det også trygt for amerikansk investering.

Druesorter og vintyper

Cabernet Sauvignon dominerer regionen, men man finner også større mengder Merlot og Carmenere. Syrah er også et fast innslag i vin fra Colchagua. Ut mot kysten finner man også marker med Sauvignon Blanc og Chardonnay. I små mengder dyrkes det også Malbec, Cabernet Franc, og mindre mengder av Vilognier. Til sammen finnes det i regionen rundt 23 000 ha. Vinen som kommer ut av dette er gjennomsnittlig god middagsvin, som kan lagres i mange år.

Klima og Jordsmonn

Klimaet kan sammenliknes med middelhavsklima, med moderate mengder regn, i underkant av 400 mm per år. Området er tørt, og jordsmonnet er hovedsakelig granittgrus og alluvial avsetning, på en undergrunn av leire. Elven byr på store muligheter for kunstig vanning, noe som førte til at dalbunnen ble dyrket opp med vinplanter, i den hensikt å produsere store kvanta billig vin. Samspillet mellom sjøen og fjellheimen gir kraftige forandringer i temperatur, noe som gavner produksjonen. Plantene kan komme seg etter den stekende solen på dagtid. Kulden på nattetid hemmer veksten til druen, og gir en konsentrert syrlig smak, i samvirke med dagens hete.

Topografi

Selv om det i stor grad dyrkes på flatmarken langs elveleiet, har man i regionen av hensyn til å øke kvaliteten og smaken, begynt å dyrke opp dalsidene. I noen områder finner man til og med terrasser som kan minne om Rhone-dalen.

Underområder

Colchagua er i seg selv et underområde, og er del av den større regionene Rapel, som igjen er del av Valle Central. Colchagua er den sørligste biten av denne regionen, og følger et elveleie ved navn Tinguiririca som flyter inn i Rapel-dalen. Innen området finner vi noen små distrikt, og de mest kjente er Cimbarongo, området rundt Santa Cruz, som også omtales som Montes Alpha.

Vinklassifikasjoner

Hovedgrunnen til at Chile innførte et regelverk i det hele tatt, var for å blidgjøre EU-byråkrater, som ville ha et minstekrav til kvalitetskontroll. At det ut av dette, så raskt utviklet seg et Gran Cru, er bemerkelsesverdig i seg selv. Området kan skryte av å være hjemstedet til en av Chiles første Gran Cru merker, noe som er et resultat av den iherdige innsatsen til en gruppe bedrifter rundt Santa Cruz, som har investert mye i å forbedre sin kvalitet. Forøvrig burde viner fra regionen modnes i mer enn to år for å kunne utvikle en god moden smak.