Vindistriktet Cötes de Gascogne i Frankrike

Historie

Åssidene i Cotes de Gascogne har blitt brukt til vindruedyrking i over 2000 år. Regionen er kjent for sin solfylte himmel, middelalderbyer og et meget rikt landbruk. Regionen blir også kalt Frankrikes Toscana. Gers er et av de opprinnelig 83 departementene som ble opprettet i løpet av den franske revolusjonen. Regionen er også meget godt kjent for sine gastronomiske spesialiteter som Armagnac, vill sopp og foie gras.

Vinindustrien i dag

75% av vinproduksjonen i Cotes de Gascogne blir i dag eksportert og det aller meste av denne vinen er tørre, friske og aromatiske hvitviner. Inndelingen av hvite viner produsert her i dag viser cirka 65% tørre og 15% medium søte. Resten av produksjonen består av 10% rødvin og 10% rosevin. Det tillatte produksjonskvantumet i Cotes de Gascogne er 830 000 hektoliter pr. år. Gers er Frankrikes største produsent av hvit Vin de Pays (hvit landvin) med en produksjonskapasitet på over 100 millioner flasker årlig. Dette er veldig utypisk for det sørlige Frankrike hvor vinregionene er dominert av rødvinsproduksjon.

Druesorter og vintyper

Av utbredte hvite druer kan vi nevne Colombard, Ugni blanc, Gros Manseng, Chardonney og Sauvignon. Røde druer inkluderer Tannat, Merlot, Cabernet franc og Cabernet-Sauvignon. De røde vinene er kjente for delikate aromaer av rød og sort frukt. Hvitvinene gjenkjennes lett med sine aromaer av sitrus og tropisk frukt. Roseviner produseres også og har toner av rød og tropisk frukt.

Klima og Jordsmonn

Regionen har et temperert, kystklima og det sies at klimaet her er helt perfekt for vindruer; den helt rette blandingen av sol, regn og kjølighet. Somrene i regionen er meget varme og tørre. Jordsmonnet består for det meste av leire og sandjord.

Topografi

Cotes de Gasogne ligger mellom Garonne i nord, Landes-skogen i vest og Pyrineene i sør. Landskapet er vakkert bølgende med slake aåser og hauger. På klare dager kan den heldige turisten se de majestetiske Pyreneene i det fjerne.

Underområder

Regionen har tre vindistrikter. La Tenareze ligger hovedsakelig på kalkleire som gir rike og runde viner med intens aroma. Lenger sør finner vi Haut-Armagnac hvor vinrankene vokser i grunne lag med grus på sandstein. Hvitvinene fra dette distriktet er meget velbalanserte. I vest finner vi Bas-Armagnacdistriktet som befinner seg i den sandete leiren til Landes-skogen. Herfra får vi hvitvin kjent for fruktighet og aromaer av vårblomster.

Vinklassifikasjoner

“Cotes de Gascogne” er den såkalte IGP-tittelen for viner som er produsert i administrasjonsområdet Gers i det sør-vestlige Frankrike. IGP kommer i tillegg til regionens AOC-klassifiseringer som inkluderer Armagnac, Madiran og St-Mont. Dette gir vindyrkerne en geografisk indikasjon for deres produkter uten å måtte ta hensyn til de ofte rigide reglene for vinproduksjon. Foreningen for produsenter av Vin de Pays Cotes de Gascogne ble etablert i 1979 og beskytter medlemmenes interesser, setter standarder for produksjonen og kontrollerer at medlemmene respekterer det gjeldende reglementet. Foreningen teller i dag cirka 1400 vinbønder.