Historie
Det fins arkeologiske bevis for at vin ble lagd i Douroregionen så langt tilbake som det tredje og fjerde århundret og det er sannsynlig at vintradisjonen her er enda eldre. Cisterciensermunker påvirket vinproduksjonen betraktelig i middelalderen, men det var ikke før på 1700-tallet at produksjonen virkelig skjøt fart. Fra denne tiden hører vi også for første gang om portvin og med den økte handelen med England ble portvin regionens hovedprodukt. I 1756 ble regionen den første i verden til å få en offisiell klassifisering av vin.
Vinindustrien i dag
Selv om Douroregionen er mest kjent for portvin, produseres det også bordvin av høy kvalitet i området. Vinen Barca Velha er blant de første av disse og ble først produsert i 1952. Dette ble fulgt opp av flere viner i 1970-årene, men det var ikke før i 1990-årene at variasjonen virkelig ble stor. I dag produseres det portvin og tørr Dourovin i regionen og i 2001 ble regionen inkludert i UNESCOs verdensarv-liste.
Druesorter og vintyper
Det dyrkes en stor variasjon druer i Douroregionen og de aller fleste er lokale, portugisiske sorter. Av de mørke druesortene som dyrkes her i dag kan nevnes Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca og Tinta Barroca. Historisk har vingårdene i denne regionen dyrket en heller tilfeldig miks av druesorter da kunnskapen om de enkelte sortene lenge forble dårlig kjent. Det fins over hundre forskjellige druesorter som er tillatt for portvinsproduksjon, men det er for det meste fem sorter som blir brukt: Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, og Touriga Nacional.
Klima og Jordsmonn
Douroregionen er beskyttet fra Atlanterhavet av Marão- og Montemurofjellene. Området er definert som et middelhavsklima som betyr varme, tørre somre og kjølige vintre. Vingårdene ligger ofte i terrasser og der hvor grunnen inneholder mye skifer produseres det i all hovedsak portvin. Når jordsmonnet inneholder mye granitt går produksjonen for det meste til bordvin.
Topografi
Douroregionen befinner seg i Dourodalen samt tilkommende dalfører. Regionen blir også ofte kalt Alto Douro (øvre Douro). Her dyrkes også oliven og mandler og landskapet er preget av en sterkt kontrast mellom det romantiske, kultiverte og den ofte råe og ville naturen.
Underområder
Douroregionen er delt inn i tre distrikter: Baixo Corgo, som på tross av at det var det første distriktet som ble kultivert for vindyrking, er ansett som det distriktet med lavest kvalitet av de tre. Cima Corgo er det største distriktet med 19000 hektar vingårder. Douro Superior (det øvre Douro) er det varmeste og tørreste distriktet og strekker seg helt til grensen til Spania. Området er fortsatt under utvikling og produserer vin av meget høy kvalitet.
Vinklassifikasjoner
Douroregionen har Portugals høyeste vinklassifikasjon Denominação de Origem Controlada (DOC), hvilket blant annet betyr at etiketten på flaskene forteller nøyaktig hvilken vingård vinen kommer fra.
Og hvis du reiser til Douro kan du bo på hotell med rommene er gigantiske vintønner.