Vindistriktet Emilia Romagna i Italia

Historie

Opprinnelig var Emilia Romagna fortrinnsvis kjent for å lage et rikt utvalg av rimelig, søt musserende Lambrusco-vin som er blitt foredlet i området i over 2000 år. Men som så mange andre områder i Italia som tidligere fokuserte på å produsere større kvanta vin, har regionen utviklet seg sterkt i retning av å skape flere kvalitetsviner.

Vinindustrien i dag

Hovedstaden i Emilia-Romagna er Bologna og regionen er blant de mest velstående i Europa. Vindyrking er en viktig næring, og regionen er den fjerde største produsenten av de tjue vinregionene i Italia. En tredjedel av vinene er DOC/DOCG. 60 prosent av den totale produksjonen er rødvin.

Druesorter og vintyper

Best kjent er Lambrusco. Den originale vinen er sjelden å finne som eksportartikkel. Den nytes lokalt som en tørr rødvin som er tilpasset lokale mattradisjoner. De få vinene som eksporteres heller ofte mot søtere versjoner. Den opprinnelige utgaven som har mye mer karakter og særpreg, beholder innbyggerne ofte for seg selv.
Druesorter som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot og Cabernet Sauvignon gir en del karakteristiske moderne viner. Lettere hvitviner blir blant annet laget på Malvasia og Ortrugo. Fruktige rødviner lages på Barbera og Bonarda.

De høyest verdsatte druene er Albana og Sangiovese. En del produsenter benytter lokale druesorter som Pagadebit. En underappellasjon er Cagnina under Romagna DOC som det lages fruktige og halvsøte viner av. Under Bosco Eliceo DOC basert på Fortana-druen lages det både en del gode røde samt musserende viner av. I tillegg benyttes Merlot og Sauvignon. I tillegg til 20 DOCG og DOC viner er det ni viner som er klassifisert IGT.

Klima, topografi og Jordsmonn

Regionen har flere forskjellige klimasoner og ulikt jordsmonn. Klima og jordsmonn varierer fra åsene i vest som preges av beliggenheten ved Appenninene til lavlandet i Romagna til øst for Modena og Bologna. I øst grenser regionen mot Adriaterhavet, mot Appenninene i sør, de liguriske alpene i vest og Po-elven i nord.

Underområder

Emilia i vest har tatt navn fra Via Aemilia som ble bygd av Marcus ”Aemilus” Ledpiduc i 187 BC for lettere å komme til de ytre grensene av det romerske riket. Regionen går sør-øst fra Piacenza til Rimini og Adriaterhavet. Romagna som strekker seg østover mot havet har sin navneopprinnelse fra sitt nære forhold til det gamle Rom.

Vinklassifikasjoner

Det er tre områder i Emilia Romagna som er godkjent som DOC-distrikter for Lambrusco, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce og Lambrusco di Sorbara. En underbetegnelse er Reggiano DOC.
De beste Romagna DOC-vinene er basert på Sangiovese og har både dybde og smaksfylde med stort lagringspotensial.

Av hvite viner er Albana og Trebbiano de viktigste. Disse druene vokser det rikelig av i åsene rundt Imola, Rimina og Cesena.

Albana di Romagna var den første hvitvinen som ble klassifisert DOCG. Dette er vin som omfatter amabile, secco, dolce og passito. Under betegnelsen Romagna DOC er også en musserende Albana-vin.