Vindistriktet Franken i Tyskland

Historie

Vinkultur har lange tradisjoner i Franken og det første dokumentet vi kjenner som omtaler driften i regionen, er fra år 777. Her gir Karl den Store ansvaret for driften av en vinpresse, til klosteret i Fulda. Det mest kjente bildet på vin fra Franken, er en noe uvanlig og beskyttet form på flasken, som kun er forunt de beste vinene fra regionen. Predikatsvin fra Franken, som er gjerne er ekstra tørr, markedsføres i en Bocksbeutel. Det finnes diverse spekulasjoner rundt navnet, noen går i retning at man i overført betydning snakker om en sekk som brukes til å bære sangbøker. Enkelte påstår, basert på en leksikalsk forklaring fra 1690, at formen til flasken minner om et geiteskrotum.

Vinindustrien i dag

Det som er spesielt for frankisk vin i tysk sammenheng, er at den ofte kommer fra områder med veldig blandet jordsmonn som er rikt på mineraler. Forkastningene i området, blander sammen silikater, skifer og sandsten, med en jord som er meget mineralholdig, noe som setter et særpreg på vinen. Vinen herfra er for det meste tørr, og omtales da ofte som Fränkisch trocken (Frankisk tørr).

Druesorter og vintyper

Müller-Thurgau dominerer som regionens foretrukne druetype, sammen med Silvaner. De to druesortene utgjør hver omtrent 25 % av innhøstningen, og dermed cirka halvparten av den totale produksjonen. Foruten hvitviner finnes det en del røde druesorter som utgjør omtrent 20 % av den årlige innhøstningen. Her er Domina og Spätburgunder ansvarlige for rundt halvparten av den røde vinen.

Klima og Jordsmonn

Klima rundt Main-elven er mildt og beskrives ofte som kontinental-middelhavsk. Jorden er rik på mineraler, som setter sitt preg på vin fra regionen. Noe harde vintre fører til at vin kun vokser i de beskyttede områdene hvor elveleiene gir en stabil og varmere temperatur.

Topografi

Vindistriktene ligger i det Frankiske lavlandet, rundt hovedstaden Würzburg, og langs Main-elven. Der finnes noen små områder i Midt-Franken hvor av Staigerwald er det største distriktet av betydning.

Underområder

Området deles opp i tre distrikt. Mainviereck er det varmeste av de tre, og egner spesielt godt for røde druer som Pinot Noir, og Frühburgunder. De beste vinmarkene finner man i Klingenberg og i Bürgstadt. Området er knyttet sammen av en tursti som byr på en vakker vandring gjennom området. Den mellomste delen av Franken kalles Maindreieck, og er knyttet sammen av Main-elven som renner ut mot Rhinen. Området er kjent for god Silvaner, men byr på en rik variasjon av forskjellige druesorter. Stegerwald er den nordligste biten av det frankiske vindistriktet. Jorden her er rik på silikater, noe som bidrar til å sette en spesiell smak på vinen.

Vinklassifikasjoner

Mye av frankisk vin ser aldri noe til omverdenen, og konsumeres fortrinnsvis på hjemmemarkedet. Lokale vinfester og det at mange produsenter selger til folk som banker på er noe av grunne til dette. Vin fra området egner seg også sjeldent for lagring i mer enn noen år før den mister smaken.

Mesteparten av den lokale vinen er tørrere enn man vanligvis forventer. Området har en egen kategori som kalles Fränkisch Trocken, denne omtaler viner som inneholder mindre enn 5 gram sukker per liter.

De beste vinene fra regionen er som regel predikatsvin som er Spätlese (Andre Reserve). De søtere vinene er mer vennlig innstilte til lagring og de beste holder seg i opptil 50 år med modning.