Vindistriktet Jura i Frankrike

Historie

Den kjente, franske kjemikeren Louis Pasteur kom fra Jura. Han hadde en vingård i nærheten av Arbois som fortsatt produserer vin den dag i dag. Pasteur er kanskje mest kjent for sin oppdagelse av en teknikk som hindrer bakterieforgiftning i melk og vin, teknikken vi i dag kaller pasteurisering. Hans banebrytende kunnskaper innen dette området kom også vindyrkerne til gode, med Pasteurs medvirkning til å løse problemer tilknyttet bakteriell nedbrytning i vinene og fermentering. Juraregionen befinner seg mellom Burgund og Sveits og vin herfra er både spesiell og unik. I middelalderen ble Pinot noir og Chardonney brakt til Juraregionen fra Burgund, og mot slutten av 1900-tallet har disse druesortene opplevd økt popularitet.

Vinindustrien i dag

På grunn av det kjølige klimaet i Juraregionen, har franske myndigheter tillatt å tilsette sukker for å kompensere for det lave sukkerinnholdet som opptrer fra år til annen. Dette har ført til kontrovers da andre vinprodusenter fremhever at dette gir Juraprodusentene en fordel. Kjente produsenter i Juraregionen inkluderer Gaspard Feuillet, Domaine Berthet-Bondet og Henri Maire.

Druesorter og vintyper

Chardonnay er den dominerende druesorten i Jura og dette skyldes druens høye sukkerinnhold og dens tidlige modning. Dette er egenskaper som er viktige i et kjølig klima. Chardonnay står for hele 45% av all vinproduksjon i regionen. Den mest kjente vinen i Jura kalles Vin jaune som lages av Savagnindruen og lagres på Burgunderfat i over 6 år. Vin jaune har en intens aroma og krever dekantering før den drikkes.

Klima og Jordsmonn

Juraregionen har et kontinentalt klima, men har en kjøligere vinter enn gjennomsnittet for denne sonen. Innhøsting blir alltid utsatt så lenge som mulig for å sikre at druene blir så modne som mulig. Dette er en spennende tid i regionen da faren for frost er overhengende. Jordsmonnet består for det meste av leire i lavlandet blandet med sandstein høyere oppe.

Topografi

Juraregionen befinner seg mellom Burgund og Sveits og de aller fleste vingårder i Jura befinner seg mellom 250 og 400 m.o.h. Det er stedvis mye kalsium i jordsmonnet og det er i disse områdene vi også finner de mest anerkjente vingårdene.

Underområder

Château-Chalon AOC er en Appellation d’Origine Contrôlée for vin som er lagd rundt landsbyen Château-Chalon og den gjelder kun for viner som er lagd som Vin jaune. Et annet kjent distrikt i Jura er Arbois og tillatte druer i dette området er Poulsard, Trousseau og Pinot noir som brukes til rød- og rosévin.

Vinklassifikasjoner

Jura består av seks vindistrikter som har AOC-klassifisering. Av disse kan nevnes Crémant du Jura som er en AOC for musserende vin samt Château-Chalon som er en AOC som kun gjelder for Vin jaune (“gul vin”). Côtes du Jura er en AOC for rød- og rosévin fra druer som Poulsard, Trousseau og Pinot noir samt hvite viner fra Chardonnay og Savagnin. For viner som er innhøstet sent og lagret på eikefat, gjelder AOC’en Macvin du Jura. Slik vin lages av 5 tillatte druesorter og har blitt produsert i regionen siden 1400-tallet.

Les også vår artikkel om Vinmonopolet sine åpningstider.