Historie
Så sent som i 2001 produserte Languedoc-Roussillon regionen mer vin en hele USA, og vinproduksjon i dette området går langt tilbake i tid. Vi snakker om de eldste vinplantasjene i Frankrike som ble etablert ca. 500 f.Kr. av greske kolonister. Roussillon tilhørte Spania frem til midten av 1700-tallet, mens Languedoc har tilhørt Frankrike siden 1300-tallet. De to regionene ble slått sammen til et administrasjonsområde på 1980-tallet. I industrialiseringsprosessen på slutten av 1800-tallet gikk produksjonen i området over fra kvalitetsvin til storproduksjon av billigvin for den voksende arbeiderklassen. I begge verdenskrigene var området også ansvarlig for å skaffe til veie den daglige vinrasjonen til franske soldater.
Vinindustrien i dag
Fokuset på kvalitet har igjen kommet tilbake til Languedoc-Roussillon, og stempelet som storprodusent for massene er i ferd med å bli slepet av. Mange vingårder satser tungt på å bygge opp et navn blant de store. De sikter seg spesielt inn på eksport ved blant annet å ikke bruke det ofte kompliserte, franske klassifiseringssystemet AOC. Vi finner et enormt utvalg viner fra dagens Languedoc-Roussillon region. Utvalget strekker seg fra store, regionale benevnelser som Vin de Pays d’Oc, til spesifikke geografiske klassifikasjoner med begrensninger på druevariasjonen. Det aller meste av vinen i Languedoc-Roussillon regionen blir produsert av kooperativer, noe det finnes over 500 av.
Druesorter og vintyper
Blant de hvite druene som er å finne i Languedoc-Roussillon, bør vi nevne Chardonney, Chenin blanc og Mauzac. Andre typiske hvite druer er Muscat Blanc og Muscat of Alexandria. Av røde druer finner vi Syrah, Grenach, Cinsault og Picpoul noir. Det aller meste av vin produsert i Languedoc-Roussillon går under betegnelsen Vin Ordinaire, men det er også en voksende produksjon av Vins Doux Naturels, en naturlig søt vin som for det meste lages av Muscatdruer.
Klima og jordsmonn
Det meste av regnet i regionen faller om vinteren, mens det mellom mai og august er meget varmt og tørt. Gjennomsnittstemperaturen i området er 14 °C og selv om tørke kan være en trussel, er området kjent for masseproduksjon av vin. Middelhavsklimaet gir grunnlag for å dyrke en stor variasjon av vindruer, samtidig er slettelandet i Languedoc det varmeste området i hele Frankrike.
Topografi
Languedoc-Roussillon regionen strekker seg fra Spania og Pyreneene i vest, til elven Rhone og Provence i øst. Grensen i nord går ved Massif Central og mange av vingårdene ligger langs elven Herault. I vest finner vi Rousillon som er preget av trange dalfører ved foten av Pyreneene. Regionen har dermed 4 distinkte klimatiske og topografiske typer, fra fjellandskap til flatland ved kysten.
Underområder
St. Chinian ligger midt i Languedoc-Roussillon, med underområdet Faugères tett ved. Picpouel de Pinet, Corbieres og Limoux & Blanquette de Liomux utgjør de andre underregionene.
Vinklassifikasjoner
Siden 1990-tallet har det blitt skapt smalere AOC-klassifiseringer for å ta hensyn til ulike mikroklimaforhold og variasjoner i jordsmonn i Languedoc-Roussillon regionen. Mange nykommere i vinproduksjonen har fått skryt for deres arbeid med å høyne kvaliteten og finne sine nisjer i klassifiseringssystemet. Samtidig har det også blitt kritisert at et allerede komplisert og vanskelig system har blitt enda mer nyansert og uforståelig.