Vindistriktet Lazio iItalia

Historie

De gamle romerne satte sin lokale hvitvin høyt, selv om Horatio sies å ha vært en større tilhenger av de røde vinene Falernian og Caecuban som fra Campania og kystområdene i sør. De første innbyggerne i området var etruskere. Da de lokale latinerne overtok, ble regionen hetende Latium.

Regionen er preget av å være hjertet i det romerske riket og republikken. I det 5. århundre ble regionen pavestat, og i lang tid var det rivalisering mellom religiøse og statlige fraksjoner. Vinproduksjon kom i skyggen av de historiske begivenhetene. Først på slutten av 1800-tallet, da Italia ble gjenforent og Roma igjen ble offisiell hovedstad, ble det fart i vindyrkingen.

Vinindustrien i dag

Lazio (fra Latinum) ligger i det sentrale Italia og grenser mot Campania i sør, Toscana i nord, Umbria i nord-øst og Abruzzo i øst. Både røde og hvite druer dyrkes i området, men regionen er allikevel mest kjent for de hvite vinene, ofte laget på en blanding av Malvasia og Trebbiano sammen med lokale druevarianter. De røde vinene er ofte basert på Montepulciano.

De tradisjonelle hvite vinene hellet mot det søtlige. De passet godt til de lokale matrettene, ikke minst til kaker og desserter, men også til stekt kjøtt. Dagens viner er tørrere og friskere. Mye av vinen er vino tavola – ren bordvin – som for det meste blir konsumert lokalt.

Druesorter og vintyper

Castelli Romani er den mest alminnelige og rimelige hvite bordvinene som de lokale romerne drikker. DOC-distriktet for denne vinen fordeler seg på 6 forskjellige appellasjoner over tilsammen omtrent 10 000 hektar dyrket mark.

Frascati DOC er uten tvil mest populær. Frascati kan også med stolthet presentere to DOCG: Frascati Superiore og Cannelino di Frascati. De tørre vinene fra Marion DOC har øker også i popularitet. Andre lettdrikkelige viner kommer fra Colli Lanuvini, Castelli Romani, Montecompatri Colonna og Colli Albani.

Selv om Lazio er mest kjent for sine hvite viner, lages det også noen gode rødviner. Aprilia er en DOC både for hvitt, rødt og rosé skapt av Merlot og Sangiovese. Sangiovese og Montepulciano er viktig for DOC-viner fra Cerveteri, Cori og Velletri.
En tradisjonell og spesiell drue er Cesanese. Den benyttes til å produsere tørre og søte rødviner som Cesanese di Affile DOC, Cesanese del Piglio DOCG og Cesanese di Olevano Romano DOC.

Klima og Jordsmonn

Vulkansk og veldrenert jordsmonn egner seg særlig godt for de hvite druene. Middelhavet påvirker klimaet, men fjellene i området har allikevel større betydning. De varierte og kjølige mikroklimasonene som påvirkes av det Tyrrenske hav i vest i tillegg til Appenninene er viktige påvirkningsfaktorer.

Topografi

Vinmarkene i Castelli Romani fordeler seg på ni kommuner som er lokalisert i Albanerhøydene. Druene blir dyrket på land som ligger fra 60 til 350 moh.

Underområder

Castelli Romani – områdene sør for Roma – fordeler seg på de seks appellasjonene Velletri, Montecompatri, Marino, Frascati, Colli Lanuvini og Colli Albani.
De beste vinene – som helst drikkes unge – kommer fra Albano, Ariccia, Frascati, Marino, Rocca di Papa, Grottaferrata, Genzano og Velletri.

Vinklassifikasjoner

Latium DOCG: Cannellino di Frascati, Frascati Superiore og Cesanese del Piglio
Latium DOC: Aprilia, Atina, Aleatico di Gradioli, Bianco Capena, Cerveteri, Castelli Romani, Cesanese di Affile, Cesanese di Olevano, Colli Albano, Circeo, Est! Est! Est! di Montefiascone, Frascati, Genazzano, Montecompatri Colonna, Marino, Nettuno, Orvieto, Roma, Terracina, Tarquinia, Velletri, Vignanello, Zagarolo
Latium IGT: Lazio, Frusinante, Costa Etrusco Romana, Colli Cimini, Civitella d’Agliano og Anagni.