Vindistriktet Leyda Valley i Chile

Historie

Føydalherrene hadde etter frigjøringen fra Spania, samlet seg enorme rikdommer, basert på jordbruk og gruvedrift. På begynnelsen av 1800-tallet begynte disse de første forsøk på å imitere franske dyrkingsmetoder, og gjorde store innkjøp av de beste stokkene som man kunne kjøpe i Europa. På denne måten ble mange av de originale europeiske sortene berget, mens vinlus raserte de europeiske vinmarkene.

Vinindustrien i dag

I dag er ønologer og vindyrkere mer aktive enn noen gang, med å utforske mulighetene som nye områder i Chile har å by på. Mange nye marker er blitt plantet i Andesfjellene, eller nærmere kysten, som tilfellet er med Leyda. Regionen er en av de relativt nye beplantingene som fant sted etter at det chilenske vineventyret begynte å ta av på slutten av 90-tallet.

Druesorter og vintyper

Området Leyda er kjent for en fremragende Pinot Noir, og er også en av områdene hvor chilenerne har eksperimentert seg frem med friske syrlige hvitviner av Cordonnay og Sauvignon Blanc. Den beste vinen fra regionen er likevel den fruktige Pinot Noir, som kan anbefales på det varmeste. Chilenerne er fortsatt best på rød bordvin.

Klima og Jordsmonn

Klima i San Antonio og Leyda er sterkt påvirket av nærheten til Stillehavet, som bidrar til et kjøligere middelhavsklima, med morgentåke, og mer nedbør enn i landets indre. Jorden i dalføret er granittisk grus, med en toppjord bestående til dels av leire. På tross av hyppigere nedbør, er vinrankene avhengig av dryppende irrigasjon mesteparten av året. Vinmarkene utvides stadig år for år, og vi kan forvente at regionens produksjon vil vokse i fremtiden.

Topografi

Leyda er en liten sideelv til Maipo, og treffer på den store elven like før den renner ut i havet. Området er beskyttet av små åser som hindrer direkte påvirkning fra det hardhendte Stillehavet. Teknisk er området fortsatt del av den brede Valle Central, som er en skånet slette, med lett kupering som strekker seg på tvers av elvene, fra Santiago og 1 500 kilometer syd-over.

Underområder

Leyda er et av fire underområder i San Antonio-dalen, sammen med Lo Abarca, Rosario og Malvilla. Navnet på opprinnelsesdistriktet til bordvinen fra området er som regel merket med D.O. Aconcagua, som også inkluderer Casablanca-dalen, og selve Aconagua, selv om rundt hundre kilometer skiller områdene fra hverandre.

Vinklassifikasjoner

Chile har ikke et merkingssystem som er mer nøyaktig enn at opprinnelsesdistriktet og druetypen må oppgis på flasken. Mange produsenter setter likevel mer nøyaktige merker på flaskene, men disse er ikke regulert av loven. Det som må våre korrekt for 85% av flaskens innhold, er årgangsmerking, druetypene, og opprinnelsesregionen som i dette tilfellet er Aconagua. Likevel vil du kunne finne vin fra Leyda i butikken, og grunnen til dette er at området har utmerket seg flere ganger. Områdets Pinot Noir er på den faste inventarlisten til det kresne varehuset Marks and Spencers, og selges som den beste Pinot Noir for under £ 10.