Vindistriktet Lisboa i Portugal

Historie

Lisboaregionen har sannsynligvis vært en fønikisk handelsstasjon så langt tilbake som 1200 f.Kr. Sikkert er det at fønikisk innflytelse har vært stor, men Lisboa, i likhet med hele den iberiske halvøya, lå også lenge under Kartago. Vindyrking har vært påvist her siden 300 tallet og som over alt ellers i middelhavsregionen var det romerne som brakte denne kunsten. Romerne dyrket både til eget bruk i sin provins Lusitania, men eksporterte også mye vin til Roma.

Vinindustrien i dag

Lisboaregionen er ikke den største vinregionen geografisk, men klart størst i produksjon. Det meste av vinen produseres i kooperativer med stor variasjon i stil og kvalitet. Det er såkalt landvin “Vinho Regional” som dominerer. Ved kysten lages det søte viner av både røde og hvite druer som er plantet i sanddynene, men produksjonen rundt Lisboa by går raskt ned i det byen sprer seg.

Druesorter og vintyper

Det produseres for det meste landvin i regionen og mange av disse er klassifiserte som DOC (den høyeste kategorien). Av røde druer som brukes her kan nevnes; Alicante Bouschet, Aragonez, Tinta Miuda, Touriga Franca og Touriga Nacional. De mest tradisjonelle hvite druene inkluderer; Arinto, Malvasia, Seara-Nova og Vital.

Klima og Jordsmonn

Lisboaregionen har et typisk havklima, selv om indre deler av regionen ligger beskyttet for vind og vær og har et varmere og tørrere klima, mer som middelhavsklima. Ute langs kysten dyrkes vinen i sanddyner og herfra får vi blant annet lette aromatiske viner av Malvasiadruen. Øst i regionen hvor det er veldig varmt og tørt, finner vi noen av de aller beste rødvinene i Portugal.

Topografi

Lisboaregionen er smal og lang og strekker seg langs Atlanterhavskysten. Det blåser mer eller mindre konstant i regionen. Litt lengre inn i landet finner vi derimot åser og fjell som beskytter mot vinden og her finner vi et stort antall av de aller beste vingårdene i regionen. Her kan druene modnes i ro og mak og spesielt rødvinene fra dette området er førsteklasses.

Underområder

En rekke av de aller beste vingårdene i Lisboaregionen befinner seg i DOC-distriktet Alenquer som ligger beskyttet av Serra de Montejunto-fjellene. Her er det varmere, det blåser ikke så mye og faller heller ikke så mye regn. DOC-Arruda ligger også beskyttet av åser og her dyrkes også internasjonale sorter som Cabernet-Sauvignon, Syrah, Sauvignon Blanc og Chardonney. Mellom Arruda og byen Lisboa finner vi det lille distriktet Bucelas. Her produseres det høykvalitetsvin og en DOC Bucelas er en frisk og tørr vin lagd av 75% Arinto samt Rabo de Ovelha og Sercial. Sentralt/østlig i regionen finner vi DOC Obidos og her er det kjølig og forblåst. Dette er ideelt for musserende vin og herfra kommer da også noen av de beste musserende vinene i Portugal.

Vinklassifikasjoner

Lisboaregionen har 9 DOC-distrikter. Denne klassifikasjonen gjelder for de mest beskyttede merkene og tilsier at etiketten på flasken forteller nøyaktig hvilken vingård som er produsent.